ΕΛΣΤΑΤ: Μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες των παιδιών τους

ΕΛΣΤΑΤ: Μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες των παιδιών τους
Από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προέκυψε ότι το 30,9% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρέχει στα παιδιά του, ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση.

Από την σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την υλική στέρηση των παιδιών προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών με παιδιά κάτω των 16 ετών μπορεί να τους παρέχει καινούργια ρούχα (98,4%), δύο ζευγάρια υποδήματα στο σωστό μέγεθος (99,4%). Ειδικά όμως για τα φτωχά νοικοκυριά παρατηρούνται προβλήματα καθώς το 25,1% αυτών αδυνατεί να παρέχει στα παιδιά του εξωσχολικά βιβλία και το 25,2% για οικονομικούς λόγους, δεν μπορεί να παρέχει στα παιδιά του εξοπλισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής.

Επίσης, πάνω από τα μισά φτωχά νοικοκυριά (52,4%) δηλώνει ότι δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τη συμμετοχή των παιδιών του σε σχολικές εκδρομές και εκδηλώσεις με ίδιους οικονομικούς όρους. Το 22,6% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν έχει κατάλληλο χώρο στην κατοικία του για την σχολική μελέτη των παιδιών, ένα ποσοστό που αυξάνεται στο 39,3% για τα φτωχά νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή η ΕΛΣΤΑΤ παρουσίασε και τον δείκτη οικονομικής ανισότητας για το 2014, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2013, ο οποίος ανέρχεται στο 6,5. Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος δείκτης συγκρίνει το μερίδιο του του διαθέσιμου εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού, σε σχέση με το μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 20%, προκύπτει ότι το πρώτο είναι κατά 6,5 φορές μεγαλύτερο από το δεύτερο.

Η οικονομική ανισότητα μεταξύ ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω σημειώνει μικρή άνοδο και διαμορφώνεται στο 4,1 το 2014, από 3,9 που ήταν το 2013. Αντίθετα, μεταξύ των ατόμων κάτω των 65 ετών διαμορφώνεται στο 7,3, παρουσιάζοντας μικρή πτώση, συγκριτικά με το 7,5, που ήταν το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ