Παραιτήθηκε ο Μπλάτερ από πρόεδρος της FIFA

Παραιτήθηκε ο Μπλάτερ από πρόεδρος της FIFA
Ο Σεπ Μπλάτερ δήλωσε παραίτηση από τη θέση του προέδρου της FIFA, τρεις μόλις ημέρες μετά την επανεκλογή του για πέμπτη φορά στην ηγεσία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας και συγκάλεσε έκτακτη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου.

«Μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Μαρτίου 2016 η FIFA θα εκλέξει νέο πρόεδρο» δήλωσε προς έκπληξη όλων ο 79χρονος Ελβετός παράγοντας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

«Θέλω το καλύτερο για τη FIFA και για το ποδόσφαιρο, γι΄ αυτό αποφάσισα να παραιτηθώ από την προεδρία. Οι εκλογές τελείωσαν, οι μάχες που έχουμε μπροστά μας όχι. Η FIFA έχει ανάγκη από μια σημαντική αναδιάρθρωση, κι αυτός είναι ο λόγος που συγκάλεσα έκτακτο συνέδριο, έτσι ώστε να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος» πρόσθεσε ο Μπλάτερ, στη σκιά του σκανδάλου που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο από την περασμένη εβδομάδα.

Η επανεκλογή Μπλάτερ, την περασμένη Παρασκευή, έγινε ενώ μία ημέρα πριν το FBI είχε προβεί σε συλλήψεις αξιωματούχων της FIFA, στη Ζυρίζη, με την κατηγορία της διαφθοράς.

Τελικώς οι αρχαιρεσίες διεξήχθησαν σε πολύ βαρύ κλίμα, ο αντίπαλος του Ελβετού, ο Ιορδανός πρίγκιπας Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν αποσύρθηκε πριν ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος, αλλά από την επομένη της εκλογής Μπλάτερ η κατάσταση έγινε εκρηκτική.

Η πρόταση που «έπεσε στο τραπέζι» από την αγγλική ομοσπονδία για μποϊκοτάζ του Μουντιάλ 2018 με ένα «εναλλακτικό Παγκόσμιο Κύπελλο» βρήκε έδαφος στο παγκόσμιο στερέωμα, ενώ οι συνεχείς επικρίσεις εναντίον του προέδρου τού δημιούργησαν μεγάλη πίεση.

Τελευταίο... χτύπημα στην αξιοπιστία της FIFA ήταν το δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο Γενικός Γραμματέας της FIFA και εξ απορρήτων του Μπλάτερ, Ζερόμ Βαλκ, μεσολάβησε για τη μεταφορά ποσού 10 εκ. δολαρίων από λογαριασμούς της Συνομοσπονδίας σε άλλους, με αποδέκτες την Ομοσπονδία Βόρειας - Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF).