Σοκ στο ποδόσφαιρο: Συνελήφθησαν 10 υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA - Ανάμεσά τους και Ελληνας!

Σοκ στο ποδόσφαιρο: Συνελήφθησαν 10 υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA - Ανάμεσά τους και Ελληνας!
Κατα τη διάρκεια ετήσιας συγκέντρωσης της FIFA συνελήφθησαν δέκα υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου Baur au Lac στη Ζυρίχη, μετά από συνεργασία του FBI και των Αρχών της Ελβετίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τα ονόματα 14 ατόμων. Οι κατηγορίες αφορούν τις διαδικασίες ανάθεσης της διοργάνωσης παγκοσμίων κυπέλλων, χορήγησης δικαιωμάτων μάρκετινγκ και δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης, επίσης ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, απάτες και ξέπλυμα χρήματος.

Εκτός των στελεχών της FIFA, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο που είναι σε γνώση της υπόθεσης.

H Ελβετική Ομοσπονδιακή Αστυνομία ανακρίνει 10 άτομα τα οποία έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018 και το 2022 ως μέλη της εκτελεστικής επιτροπής το 2010.

Κατηγορίες αναμένεται επίσης να διατυπωθούν κατά των στελεχών εταιρειών μάρκετινγκ Αλεσάντρο Μπουρσάκο, Ααρον Ντέιβιντσον και Ούγκο και Μαριάνο Τζίνκις. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν επίσης τον Ζοζέ Μάργκουλις ως μεσάζοντα σε παράνομες πληρωμές.

Οι Ελβετοί αστυνομικοί συνέλαβαν και τον ελληνικής καταγωγής Κώστα Τάκκα, ο οποίος ήταν επί 15 χρόνια γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν.

Η αστυνομία της Ελβετίας, μπήκε στα γραφεία της FIFA τα οποία βρίσκονται στη Ζυρίχη και προέβη σε κατάσχεση εγγράφων.

Σύμφωνα με τους New York Times τα υψηλόβαθμα στελέχη στα οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες είναι:

  • Jeffrey Webb
  • Eugenio Figueredo
  • Jack Warner
  • Eduardo Li
  • Julio Rocha
  • Κώστας Τάκκας
  • Rafael Esquivel
  • José Maria Marin and Nicolás Leoz

Ολοι τους θα εκδοθούν από τις ελβετικές αρχές και θα δικαστούν στις ΗΠΑ.


Ο Ιορδανός πρίγκιπας Αλ Χουσέιν αντίπαλος του Μπλάτερ στις εκλογές της FIFA, δήλωσε ότι πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα για το ποδόσφαιρο.


«Οι συλλήψεις αυτές δεν συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 που θα γίνει στη Ρωσία», δηλώνει ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

H είδηση έχει προκαλέσει σοκ.

Ο δημοσιογράφος των New York Times Michael S. Schmidt, δίνει συνεχώς ανταπόκριση από το σημείο. Ανέβασε φωτογραφία από τους πράκτορες οι οποίοι είναι στο λόμπι του ξενοδοχείου, μαθαίνουν τους αριθμούς των δωματίων και ετοιμάζονται να κατευθυνθούν στους επάνω ορόφους προκειμένου να κάνουν τις συλλήψεις.

Embedded image permalink


Οπως αναφέρει, ο πρόεδρος της FIFA Sepp Blatter, δεν είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες.

Οδημοσιογράφος των New York Times Michael S. Schmidt γράφει στο twitter:

«Ελβετός πράκτορας, βγήκε με δύο σακούλες αποδεικτικών στοιχείων».

«Ενα στέλεχος της FIFA το οποίο δεν αναγνώρισα μόλις οδηγήθηκε έξω από το λόμπι από δύο πράκτορες. Είχε τις αποσκευές του μαζί. Πάλι, πολύ ήσυχα».

«Τα στελέχη της FIFA δεν φοράνε χειροπέδες. Πολύ ήρεμα. Το προσωπικό του ξενοδοχείου, στο μεταξύ, έχει φρικάρει».

Την Παρασκευή 29 Μαϊου, είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι New York Times, η έρευνα εκτείνεται σε περίοδο δύο δεκαετιών και αφορά μεταξύ άλλων τις υποψηφιότητες για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τις συμφωνίες για τα δικαιώματα μετάδοσης.

Το χρηματικό ποσό το οποίο εκτιμάται ότι προκύπτει, ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Δείτε εδώτο δημοσίευμα των New York Times που έχει προκαλέσει «σεισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ