Google vs Κομισιόν: Κατηγορίες για κατάχρηση κυρίαρχης θέσης

Google vs Κομισιόν: Κατηγορίες για κατάχρηση κυρίαρχης θέσης
Google και Κομισιόν βρίσκονται «στα μαχαίρια» καθώς η δεύτερη απέστειλε επίσημες κατηγορίες στην πρώτη ότι καταχράται την κυρίαρχη θέση της «στρεβλώνοντας» τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο Ίντερνετ υπέρ της υπηρεσίας της Google Shopping.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέθ Βεστάγκερ, η Google φέρεται να αλλοίωνε τα αποτελέσματα προς όφελος της υπηρεσίας Google Shopping ενώ στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνει και το λειτουργικό σύστημα Android.

«Ανησυχώ ότι η εταιρεία έδωσε προβάδισμα υπέρ της υπηρεσίας της καρτά παράβαση των νόμων της ΕΕ κατά του μονοπωλίου. Αν η έρευνα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας τότε η Google θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τις νομικές συνέπειες και να αλλάξει τον τρόπο της δουλειάς της στην Ευρώπη» ανέφερε στη δήλωσή της η Βεστάγκερ.

Η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ύψους έως και 10% επί του ετησίου ύψους των πωλήσεων το οποίο στην περίπτωση της Google θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 6 δισ. δολάρια.

Σε δεύτερο επίπεδο η Κομισιόν μπορεί να απαιτήσει αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές εταιρειών όπως έκανε στην περίπτωση της Microsoft το 2004 και της Intel το 2009.

Η Google δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη απάντηση αν και σε ένα εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζομένους η κίνηση της ΕΕ περιγράφεται ως «πολύ απογοητευτική».

«Έχουμε μια πολύ ισχυρή υπερασπιστική γραμμή με ιδιαίτερα καλά επιχειρήμτα όσον αφορά στις καλύτερες υπηρεσίες για τους χρήστες και τον αυξημένο ανταγωνισμό» αναφέρεται στο έγγραφο.

Όσον αφορά το θέμα του λειτουργικού Android η Βεστάγκερ σημείωσε ότι στόχος της έρευνας είναι «να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές σε αυτό το πεδίο μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς περιορισμούς κατά του ανταγωνισμού που επιβάλλονται από οποιαδήποτε εταιρεία».

Οι ανακοινώσεις της ευρωπαίας επιτρόπου έγιναν λίγο πριν την επίσκεψη της Βεστάγκερ στις ΗΠΑ μετά από πέντε χρόνια ερευνών από τον προκάτοχό της Χοακίν Αλμούνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ