Τσιρώνης: Δεν αρκούν 104 ελεγκτές του ΥΠΑΠΕΝ για όλη τη χώρα

Τσιρώνης: Δεν αρκούν 104 ελεγκτές του ΥΠΑΠΕΝ για όλη τη χώρα
Μέσα από τη συζήτηση του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Γιάννη Τσιρώνη,με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Ιωσήφ Μόραντ και τους δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους συλλόγων της περιοχής, προέκυψε ότι το Σώμα Επιθεώρησης του Υπουργείου ΠΑΠΕΝ είναι υποστελεχομένο

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθεί ο Υπουργός για τους λόγους που οι κάτοικοι αντιδρούν στην συνέχιση λειτουργίας μιας μονάδας αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον Υπουργό Αναπληρωτή, η αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων, η μόλυνση που προκαλείται στην περιοχή, και κυρίως η δυσοσμία, δεν έχει προηγούμενο και οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κάθε μέσο στην κατάφορη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής τους.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η μονάδα λειτουργεί 24 ώρες κάθε μέρα, επεξεργάζεται δεκαπλάσια ποσότητα από τις δυνατότητές της και λόγω κόστους ουδέποτε εγκατέστησε τα φίλτρα που θα απάλλασσαν την περιοχή από οσμές και ρύπανση.

Το ΥΠΑΠΕΝ σημειώνει ότι, στις 30 Ιανουαρίου 2015 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος επέβαλαν στην εν λόγω εταιρεία πρόστιμο, καθώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις στη λειτουργία της μονάδας θερμικής αδρανοποίησης καθ’ υπέρβαση της περιβαλλοντικά αδειοδοτημένης δυναμικότητας, απουσία παρακολούθησης της ποιότητας των αερίων αποβλήτων, μη σύννομη διαχείριση υγρών αποβλήτων και μη διακριτοί χώροι αποθήκευσης τελικού προϊόντος.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν αρκούνται πια στις υποσχέσεις της εταιρείας περί μετεγκατάστασής της σε άλλο νομό ή περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας σε περιόδους αιχμής, και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την απαλλαγή τους από το πρόβλημα.

Απο την πλευρά του ο Υπουργός αφού ενημερώθηκε για το πρόβλημα και εξέτασε τα έγγραφα που του προσκομίστηκαν, δεσμεύτηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για την επαναληπτική αποστολή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, έως ότου το ζήτημα λήξει.

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, ο Γιάννης Τσιρώνης, δεν παρέλειψε να σχολιάσει μετά λύπης ότι σήμερα μόλις 104 Επιθεωρητές πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα, ενώ δήλωσε ότι «το κενό που παρατηρείται με φόντο την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας μας, θα μπορούσε να καλύψει ένα συμμετοχικό σύστημα με την συμβολή συλλογικοτήτων πολιτών και μερικές εκατοντάδες εθελοντές επιστήμονες - γνώστες του αντικειμένου».