Γιατί αμφισβητείται η μαζικότητα του κινήματος "δεν πληρώνω" -Όλα τα στοιχεία

Γιατί αμφισβητείται η μαζικότητα του κινήματος "δεν πληρώνω" -Όλα τα στοιχεία
Είναι... μπαταχτσήδες οι Έλληνες φορολογούμενοι; Υπάρχει μαζικό κίνημα «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω»;

Κι όμως, παρά τους εντυπωσιακούς αριθμούς που κυκλοφορούν –σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος Φεβρουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία έσπασαν και το φράγμα των 77 δισεκατομμυρίων ευρώ- προκύπτει ότι σε σύνολο 8,2 εκατομμυρίων φορολογούμενων, το 86% είτε δεν οφείλουν ούτε ένα ευρώ, είτε χρωστούν μικροποσά τα οποία κυμαίνονται από... 10 ευρώ έως και 1000 ευρώ το ανώτερο.

Όλη η ζημιά γίνεται από 56.000 «μεσαίους» και «μεγάλους» οφειλέτες οι οποίοι έχουν αφεθεί επί χρόνια στην... τύχη τους με αποτέλεσμα στους ΑΦΜ τους να έχουν συσσωρευτεί ως χρέη μυθικά ποσά της τάξεως των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ χωριστά οι προσαυξήσεις οι οποίες –αν και επιμελώς δεν καταγράφονται από το υπουργείο Οικονομικών- ανέρχονται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τα πραγματικά χρέη προς την εφορία –μαζί με τους τόκους ετών- μπορεί να ξεπερνούν τα 110-120 δισεκατομμύρια ευρώ ή και ακόμη περισσότερα.

Τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή την προετοιμασία της ρύθμισης των 100 δόσεων είναι εντυπωσιακά. Από τη μία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταβάλει τεράστια προσπάθεια παρά τον «βομβαρδισμό» με φόρους να δείξει συνέπεια και από την άλλη καταδεικνύουν ότι ουδέποτε έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια «ξεκαθαρίσματος» της βάσης με τους οφειλέτες.

Ξεκαθάρισμα, δεν θα γίνει ούτε τώρα. Για μια ακόμη φορά, το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το βάρος στο να εισπράξει ότι μπορεί και από όπου μπορεί -μέσα στις επόμενες ώρες θα ξεκαθαρίσει το τι τελικώς θα γίνει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων που θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο ενώ ήδη παρουσιάστηκε η έκτακτη ρύθμιση που θα τρέξει μέσα στον Μάρτιο- χωρίς όμως να παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το τι μέλλει γενέσθαι με τους μεγαλοοφειλέτες.

Ιδού και οι σχετικοί αριθμοί: Οι οφειλέτες της εφορίας φτάνουν περίπου στα τέσσερα εκατομμύρια (με βάση τα στοιχεία που ίσχυαν στο τέλος Ιανουαρίου διότι και τον Φεβρουάριο προστέθηκε άλλο ένα δισεκατομμύριο ληξιπρόθεσμων οφειλών). Από τα τέσσερα εκατομμύρια, τα 3,5 εκατομμύρια είναι φυσικά πρόσωπα και οι 500.000 είναι επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι 4,2 εκατομμύρια οφειλέτες (διότι όλοι οι φορολογούμενοι είναι 8,2 εκατομμύρια) δεν έχουν οφειλή ούτε ένα ευρώ.

Από τα τέσσερα εκατομμύρια που χρωστάνε, η διάρθρωση με βάση το ποσό γίνεται ως εξής:

1. 1,1εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν μέχρι... 100 ευρώ ενώ περίπου το 40% αυτών βαφτίζονται οφειλέτες της εφορίας γιατί χρωστούν το πολύ ένα... δεκάρικο.

2. 1,3εκατομμύρια φορολογούμενοι, οφείλουν ποσά από 100 έως 500 ευρώ.

3. 430.000άτομα χρωστούν από 500 έως 1000 ευρώ ενώ

4.Από 1000 έως 2000 ευρώ χρωστούν 350.000 άτομα.

Αν προστεθούν όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι, φτάνουμε στον αριθμό των 3,2 εκατομμυρίων ατόμων. Δηλαδή, οι οκτώ στους 10 οφειλέτες, έχουν καταφέρει να ανταπεξέλθουν στη «λαίλαπα» της τελευταίας πενταετίας (τρία χαράτσια ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης από το 2011, μείωση αφορολογήτου, κατάργηση απαλλαγών, φορολόγηση επαγγελματιών από το 1ο ευρώ, έκτακτες εισφορές σε ΙΧ, φόρους πολυτελούς διαβίωσης, αυξήσεις τελών κυκλοφορίας κ.ά) και να φορτωθούν με μικροοφειλές της τάξεως των 100-200 ή –στη χειρότερη περίπτωση- 2000 ευρώ. Αυτοί μπαταχτσήδες δεν λέγονται ενώ με την έκτακτη ρύθμιση που θα ισχύσει μέχρι τέλος Μαρτίου, τους δίνεται η δυνατότητα να πληρώσουν ένα μέρος της οφειλής και να απαλλαγούν και από τις προσαυξήσεις οι οποίες όμως σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι και πολλαπλάσιες του χρέους.

Μη διαχειρίσιμα τα χρέη όσων οφείλουν πάνω από το.... μισό ΑΕΠ

Υπάρχουν δύο ακόμη κατηγορίες οφειλετών που είναι σαφώς λιγότεροι. Πρόκειται για τη «μεσαία κατηγορία» η οποία περιλαμβάνει αυτούς που οφείλουν από 2000 έως 50.000 ευρώ. Είναι συνολικά 670.000 άτομα και οι περισσότεροι εξ' αυτών βρίσκονται στα χαμηλότερα «στρώματα» (σ.σ.: περίπου 350.000 χρωστάνε από 2000 έως 5000 ευρώ, 165.000 από 5000 έως 10.000 ευρώ και περίπου 160.000 άτομα από 10000 έως 50.000 ευρώ.

Όλοι αυτοί, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων και να πληρώνουν ποσά τα οποία θα κυμαίνονται από 20 έως 500 ευρώ τον μήνα (στην πραγματικότητα θα πληρώνουν περισσότερα καθώς στα ποσά που προαναφέρθηκαν δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις). Στην κατηγορία των μεγαλοοφειλετών ανήκουν: 56.147 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Έχουν φτάσει όμως να οφείλουν 69 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ αν συμπεριληφθούν και οι προσαυξήσεις (τις οποίες δεν καταγράφει ούτε δημοσιεύει το υπουργείο Οικονομικών παρά σε έκτακτες περιπτώσεις) τότε προκύπτει ότι αυτοί οι οφειλέτες έχουν φτάσει να οφείλουν... μισό ΑΕΠ ή και περισσότερο.

Για αυτή την κατηγορία οφειλετών, ελάχιστα έχουν γίνει. Ακόμη και η δημοσιοποίηση των ονομάτων (σχετική απόφαση ελήφθη το 2011 και η τελευταία φορά που ανανεώθηκαν τα στοιχεία ήταν το καλοκαίρι του 2013) πρακτικά δεν απέδωσε τίποτα. Εννοείται ότι πλέον ότι αυτά τα χρέη είναι μη διαχειρίσιμα. Πόσο μάλλον όταν στον κατάλογο περιλαμβάνονται και 60 οφειλέτες με μέση οφειλή... 394 εκατ. ευρώ μόνο από κεφάλαιο χωρίς τις προσαυξήσεις οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια προσαυξάνονται με ρυθμό... πιστωτικής κάρτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ