Ιδιωτικοποιήσεις: Ποιές προχωράνε και ποιές επαναξετάζονται

Ιδιωτικοποιήσεις: Ποιές προχωράνε και ποιές επαναξετάζονται
Την επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά με τη δέσμευση ότι δεν θα ακυρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις που ήδη έχουν γίνει και συμφωνηθεί, περιλαμβάνεται στην λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Eιδικότερα η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μην αντιστρέψει όσες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, θα σεβαστεί όσες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα επανεξετάσει όσες δεν έχουν αρχίσει ακόμη.
Αυτό σημαίνει ότι οι περίφημες εξξαγελίες για ακύρωση μεγάλων επενδύσεων όπως το Ελληνικό, ο ΟΛΠ ή τα περιφερειακά αεροδρόμια... θυσιάζονται για χάρην των θεσμών.
Να σημειωθεί πάντως ότι από τα συνολικά 994 περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου που έχουν περιέλθει μέχρι σήμερα προς αξιοποίηση στην ομπρέλα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, μόλις 49 έχουν βρεί το δρόμο της αξιοποίησης κι επιπλέον 945 βρίσκονται στην αναμονή.
Την ίδια στιγμή, το σύνολο των ολοκληρωμένων συναλλαγών από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ, με τους ιθύνοντες του Ταμείου να αναμένουν ότι ο ...λογαριασμός θα υπερβεί τα 6,7 δισ. ευρώ εντός του πρώτου τριμήνου του 2015 εφόσον- καλώς εχόντων - ολοκληρωθεί και η συναλλαγή για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (με προσφορά 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα).


Οι ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη

Η κυβέρνηση λοιπόν δηλώνει διατεθειμένη να προχωρήσει όσους διαγωνισμούς αξιοποίησης τρέχουν ήδη και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ελληνικό

Τελικά όπως όλα δείχνουν η αξιοποίηση του Ελληνικού θα προχωρήσει καθώς ήδη από τον Μάρτιο του 2014, έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έχει υπογραφεί η σχετική συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development.
Mένει να ικανοποιηθεί η έγκριση του Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) με στόχο να εκταμιευθεί η συμφωνημένη προκαταβολή.
Υπενθυμίζεται ότι η Lamda Development έχει συμφωνήσει να καταβάλει 915 εκατ. ευρώ σε διάστημα 10ετίας, εκ των οποίων τα 300 εκατ. θα προκαταβληθούν.


ΟΛΠ
Ο διαγωνισμός του ΟΛΠ, που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα έτος, έχει κολλήσει στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών η οποία αρχικώς ήταν να πραγματοποιηθεί στο τέλος Δεκεμβρίου 2014. Στη συνέχεια, καθώς δεν ήταν έτοιμη η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ) και επειδή εκκρεμούσε και η ολοκλήρωση του συμβιβασμού της Cosco με τον ΟΛΠ, μετατέθηκε για τις 2 Φεβρουαρίου 2015. Τελικά μετατέθηκε για τον επόμενο μήνα Μάρτιο, καθώς ευλόγως έπρεπε να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές να αποφασίσει κατάλληλα. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όταν κλήθηκε χθες να απαντήσει αν θα προχωρήσει ο διαγωνισμός, παρέπεμψε στον αρμόδιο υπουργό αλλά και στο κυβερνητικό συμβούλιο.

Περιφερειακά αεροδρόμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων , η οποία όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί κανονικά.
Πλειοδότης αναδείχτηκε η κοινοπραξία Fraport - Slentel, η οποία δεν έχει ακόμη υπογραφεί.

Ιπποδρομιακό στοίχημα

Κανονικά θα προχωρήσει και η αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ), όπου πλειοδότης αναδείχτηκε ο ΟΠΑΠ

Οι αποκρατικοποιήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει και θα επενεξεταστούν

Αεροδρόμιο Αθήνας, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΤΑ, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και Εγνατία ΟΔός είναι μερικές από τις αποκρατικοποιήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και σύμφωνα με το email του κ. Βαρουφάκη, η κυβέρνηση θα μπορεί να επαναξετάσει και στην περίπτωση που κριθεί -πάντα με την σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας -να μην προχωρήσουν.

Ειδικότερα υπό εξέταση τίθονται τα εξής:
- πώληση του 35% μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων
- πώληση του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ
- δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή «Νότια Καβάλα»,
- πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου,
- παραχώρηση/πώληση μετοχών 10 περιφερειακών λιμένων,
- παραχώρηση μαρινών,
- πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ΤΑΙΠΕΔ από σύνολο 55% του Ελληνικού Δημοσίου) και,
- πώληση του 90% των μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων

Αξιολόγηση