Τσίπρας: Έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας

Τσίπρας: Έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας
«Χθες κερδίσαμε μια μάχη, όχι και τον πόλεμο. Οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας» τόνισε ο πρωθυπουργός σε διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό το μεσημέρι του Σαββάτου.

«Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία και έλλειψη ρευστότητας. Μια χώρα παγιδευμένη σε ασφυκτικές προθεσμίες. «Αποτρέψαμε τα σχέδια των συντηρητικών δυνάμεων εντός και εκτός Ελλάδας να προκαλέσουν ασφυξία στη χώρα» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση του κράτους, η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής θα αποτελέσουν προτεραιότητες για την νέα κυβέρνηση.

«Έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Η κυβέρνηση θα λέει πάντα την αλήθεια. Κάναμε ένα βήμα αφήνοντας πίσω τη λιτότητα την τρόικα και τα μνημόνια. Όμως, η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε χθες. Σε αυτή τη διαρκή και δύσκολη μάχη η κυβέρνηση θα πορευτεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Μοναδικός μας σύμμαχος, και συμμέτοχος θα είναι ο ελληνικός λαός» ήταν τα λόγια του κ. Τσίπρα.

Ολόκληρο το διάγγελμα έχει ως εξής

Η Ελλάδα χθες πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη.Σε μια σκληρή και δύσκολη, ίσως για πρώτη φορά, αληθινή διαπραγμάτευση,θέσαμε στόχους, ήμασταν συγκροτημένοι, δείξαμε αποφασιστικότητα αλλά και ευελιξία, πετύχαμε στο τέλος τον βασικό μας σκοπό.Θέλω από τη καρδιά μου να ευχαριστήσω όλες και όλους εσας, τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνίδων και των ελλήνων, που στάθηκαν στο πλευρό της Ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτή ήταν η καθοριστικότερη συμβολή, το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο.Με αυτή τη καθοριστική υποστήριξη, χθες κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως και το πόλεμο.Οι δυσκολίες, οι πραγματικές δυσκολίες, όχι μόνον αυτές που αφορούν τη διαπραγμάτευση και τη σχέση με τους εταίρους, είναι μπροστά μας.Πριν περίπου είκοσι μέρες, παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, με άδεια ταμεία και με έλλειμμα ρευστότητας.

Και ταυτόχρονα παγιδευμένη σε ένα εσκεμμένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, γιατί κάποιοι σχεδίαζαν το σενάριο της αντιμνημονιακής παρένθεσης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτών των σχεδιασμών στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία και στη λεηλατημένη από τα μνημόνια, πατρίδα.

Χθες ακυρώσαμε τα σχέδιά τους.Αποτρέψαμε το σχέδιο των τυφλών, συντηρητικών δυνάμεων, μέσα και έξω από τη χώρα, να προκαλέσουν ασφυξία στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου.Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπή και όρθια.Και αποδείξαμε ότι η Ευρώπη αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και αμοιβαία βιώσιμων συμβιβασμών και όχι πεδίο εξόντωσης, υποταγής και τυφλής τιμωρίας.

Και υπό αυτή την έννοια, ίσως η χθεσινή ημέρα να είναι πιο σημαντική για την Ευρώπη από ότι είναι για την ίδια την Ελλάδα.Το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αποτελεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο, η οποία γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο Μνημόνιο και στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη.Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις,για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο,για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές.

Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα.Δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αναγκαίων, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί πρώτιστο καθήκον.

Ελληνίδες, Έλληνες

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες πετύχαμε πολλά.

Έχουμε όμως ακόμα μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας

Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει.

Έχει, άλλωστε, μια κυβέρνηση που θα του λέει πάντα την αλήθεια.

Γιατί η μόνη μας δύναμη είναι η δική του στήριξη και εμπιστοσύνη.

Χθες λοιπόν κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα, αφήνοντας πίσω μας τη λιτότητα, τα Μνημόνια και τη Τρόικα.

Ένα αποφασιστικό βήμα για αλλαγή πορείας εντός της ευρωζώνης.

Η διαπραγμάτευση, όμως, δε τελείωσε χθες.

Η διαπραγμάτευση τώρα μπαίνει σε ένα νέο, πιο ουσιαστικό στάδιο μέχρι την οριστική συμφωνία μετάβασης από τη πολιτική των μνημονίων της καταστροφής στη πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Σε αυτή τη διαρκή και δύσκολη μάχη.

Σε αυτή την ουσιαστική διαπραγμάτευση με ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνη, η ελληνική κυβέρνηση θα πορευτεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Με γνώμονα πάντα την αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας.

Και με μοναδικό σύμμαχο, συμπαραστάτη αλλά και αυστηρό κριτή τον ελληνικό λαό.

Σύμμαχο αλλά και ενεργό συμμέτοχο στην μεγάλη προσπάθεια για τη πολιτική αλλαγή και τη κοινωνική σωτηρία.

Ο κοινός μας αγώνας συνεχίζεται.

Αξιολόγηση