Μέρκελ-Ολάντ: «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη»

Μέρκελ-Ολάντ: «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη»
«Πρέπει να βρούμε μια λύση για την Ελλάδα» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, την οποία υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

«Εχουμε ευθύνη να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζοντας όμως ότι ταυτόχρονα πρέπει να γίνει σεβαστή η ψήφος του ελληνικού λαού.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης πως η Ελλάδα "είναι μέσα στην ευρωζώνη" και "πρέπει να παραμείνει μέσα στην ευρωζώνη".

"Η θέση της Γαλλίας είναι να γίνουν τα πάντα ώστε από την ελληνική πλευρά και από την ευρωπαϊκή πλευρά να μπορέσει να υπάρξει μια ακόμη ισχυρότερη συνοχή της ευρωζώνης",

"Δεν γνωρίζω να υπάρχει σήμερα σενάριο για μια .της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Άλλωστε δεν είναι αυτή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Το έχει δηλώσει επανειλημμένα", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

"Από τότε που έχουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, η πολιτική δράση έχει στόχο να παραμείνει η Αθήνα στην ευρωζώνη",δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ. "Ο ελληνικός λαός έκανε σημαντικές θυσίες γι' αυτό και θα κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε σ' αυτό το δρόμο" συνέχισε.

Ωστόσο, "εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ανάγκη βελτίωσης της ουσίας των προτάσεων ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία στην Μπούντεσταγκ" υπογράμμισε η καγκελάριος, καθώς το πρόγραμμα για την Ελλάδα πρέπει να εγκριθεί από την Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

Με τη νέα συνεδρίαση της Ευρωομάδας σήμερα "αρχίζει μια φάση εντατικής διαβούλευσης και ελπίζω ότι θα έχει αποτέλεσμα", δήλωσε η Μέρκελ.

Για το θέμα της Ελλάδας αλλά και για τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Λιβύη, μίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Σε παρέμβασή του σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai, επίσης, o Mατέο Ρέντσι υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ότι «δεν μπορούν να φέρονται κάποιοι, σαν να μην κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας, τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές» προσθέτοντας ότι «ο ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ματς στο σημερινό Eurogrop και για τον λόγο αυτό δεν παίρνει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στη Ρώμη»

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος της Μέρκελ, Κριστιάνε Βίρτς, δήλωσε, την Παρασκευή, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της στήριξης από τους εταίρους της «δεν είναι ακόμη επαρκές» αλλά πρέπει να αποτελέσει «το σημείο εκκίνησης για άλλες συζητήσεις».

Χθες η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 50 λεπτών με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά το «όχι» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, κύριο θέμα της συνάντησης είναι η οργάνωση του ερχόμενου G7 που θα φιλοξενηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο από τη Γερμανία.

Αξιολόγηση