Επαναφέρουν την διάρκεια της ζωής γάλακτος στις 5 μέρες

Επαναφέρουν  την διάρκεια της ζωής γάλακτος στις 5 μέρες
Λίγους μήνες μετά την μείωση της διάρκειας της ζωής του γάλακτος από τις 7 στις 5 ημέρες, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και κόντεψε ακόμη και να ρίξει την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η νέα κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά της διάρκεια του στα προηγούμενα επίπεδα.


Όπως τόνισε σε συνάντευξη του στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, «Με το προηγούμενο καθεστώς και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος,δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην τιμή του γάλατος από την πλευρά του καταναλωτή πόσο μάλλον όταν στον ίδιο τον παραγωγό υπήρξε μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος, άρα διπλό πρόβλημα. Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την επαναφορά στις πέντε ημέρες. Θα το δούμε άμεσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει θέληση από μας να στηρίξουμε το συγκεκριμένο κλάδο, την αγορά. Η κατανάλωση φρέσκου γάλατος ιδιαίτερα στη χώρα μας πρέπει να συνδεθεί και με αγελαδοτρόφους και με την αιγοπροβατοτροφία» τονίζει χαρακτηριστικά.
Το φιάσκο του γάλακτος, τελικά φαίνεται πώς παραδέχτηκαν όλες οι πλευρές, αφού παρά το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος μειώθηκε, τελικά μόνη πτώση τιμών που παρατηρήθηκε ήταν στις τιμές παραγωγού… και όχι του καταναλωτή.
Για να πέσουν τελικά οι τιμές ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μία συμφωνία «κυρίων» με γαλακτοβιομηχανίες και σούπερ μάρκετ, προκειμένου να υπάρξει μια μικρή μείωση των τιμών.
Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι η ζωή του γάλακτος επιμηκύνθηκε κατά 2 μέρες (από τις 5 στις 7), εντούτοις η τιμή του κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή από 0,98 ευρώ έως 2 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων Ελλάδος, οι μόνες που βγήκαν κερδισμένες από τη ρύθμιση είναι οι γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες έριξαν τις τιμές παραγωγού έως και 4 λεπτά το κιλό αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σταμάτησαν τη συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς αφού πλέον άνοιξε ο δρόμος των εισαγωγών.
Επίσης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο ο λεγόμενος συμβιβασμός για το γάλα 7 ημερών που τόσο πολύ διαφημίστηκε με μοναδικό στόχο την εκτόνωση της κυβερνητικής κρίσης, ήταν στην ουσία ένας έμμεσος τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος.

Αξιολόγηση