Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αμερικάνικων ΜΜΕ η «σκληρή στάση» της Μέρκελ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αμερικάνικων ΜΜΕ η «σκληρή στάση» της Μέρκελ
Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο των αμερικανικών ΜΜΕ βρίσκεται «η σκληρή γραμμή» της Άγγελα Μέρκελ έναντι της Ελλάδας.

Η Ουάσιγκτον Τάιμς, σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για τη χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο.

Όπως σημειώνεται, «καμία ένδειξη χαλάρωσης της στάσης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με τη χρηματοπιστωτική κρίση, δεν διεφάνη χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις ΗΠΑ, όπου δήλωσε ότι το πακέτο λιτότητας που ζήτησε η κυβέρνησή της παραμένει η βάση για την όποια διαπραγμάτευση με την Αθήνα».

Στη συνέχεια, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο συνεχίζει να στηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ταυτόχρονα με την εφαρμογή των δημοσιονομικών περικοπών και των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ζητάει η τρόικα».

Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, υπογραμμίζεται ότι «Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιτύχουν την ανάπτυξη που χρειάζεται για να αποπληρωθεί το χρέος της χώρας εάν ακολουθήσουν το σχέδιο λιτότητας. Η κ, Μέρκελ τόνισε, ωστόσο, με δηκτικό τρόπο, ότι άλλες χώρες της ΕΕ εφάρμοσαν επιτυχώς τα ίδια σκληρά μέτρα με αυτά που απορρίπτει σήμερα η Αθήνα».

Εξάλλου, σε δημοσίευμα της Νιου Γιορκ Τάιμς εκφράζεται η ελπίδα για «εκτόνωση της αντιπαράθεσης» για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «σκοπεύει να προτείνει ένα λεπτομερές σχέδιο συμβιβασμού, σε μια έκτακτη συνάντηση με τους πιστωτές, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών».

Στην ανταπόκριση από την Αθήνα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να σχεδιάζει την απόρριψη των σκληρών συνθηκών λιτότητας που συνδέονται με δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα, αλλά θα προτείνει να διατηρηθεί περίπου το 70% των όρων», όπως τονίζεται.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «η Αθήνα θα προτείνει την αντικατάσταση του υπόλοιπου 30% των όρων λιτότητας με νέες μεταρρυθμίσεις, που η ελληνική κυβέρνηση θα αναπτύξει μαζί με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)».

Αναφορά γίνεται και στις χθεσινές δηλώσεις της Άγγελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη με τον Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, υπογραμμίζοντας τα όσα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για τους «βασικούς κανόνες» του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ενώ από την πλευρά του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Ευρώπη θα βρει τρόπους για τη βελτίωση της ανάπτυξης».

Αξιολόγηση