Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την «επόμενη μέρα» των εκλογών

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την «επόμενη μέρα» των εκλογών
Η κρίσιμη μάχη των εκλογών δεν κρίνει μόνο την τύχη των κομμάτων, αλλά και την πορεία της χώρας από την επόμενη μέρα.

Τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα και η είσοδός τους ή όχι στη νέα Βουλή θα κρίνουν και το εάν το πρώτο κόμμα θα κατακτήσει την αυτοδυναμία και θα μπορέσει να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση.

Το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, θα παραδώσει τα επίσημα αποτελέσματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος στη συνέχεια θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο, τον αρχηγό του πρώτου κόμματος για να του παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Σε περίπτωση αυτοδυναμίας ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος θα λάβει την εντολή και σε διάστημα 15 ημέρων θα πρέπει να παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα και να ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων ώστε να λάβει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης.

Εάν όμως κανένα κόμμα δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία τότε στον αρχηγό του πρώτου κόμματος ο ΠτΔ θα δώσει την πρώτη διερευνητική εντολή και εκείνος θα ξεκινήσει σειρά επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Εάν δεν τα καταφέρει τότε η διερευνητική εντολή θα περάσει στα χέρια του αρχηγού του δεύτερου κόμματος και ενδεχομένως και στον πρόεδρο του τρίτου.

Εάν και οι τρεις αρχηγοί δεν καταφέρουν να έχουν αίσιο αποτέλεσμα στις διαβουλεύσεις ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς όλων των κομμάτων με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις επόμενες εκλογές, ενώ εάν και αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει τότε ο Κάρολος Παπούλιας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης (υπηρεσιακής), όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

ΠΗΓΗ:megatv

Αξιολόγηση