Πόσα «βγάζει» το Ολυμπιακό Στάδιο και το ΣΕΦ – Ο προϋπολογισμός του 2015

Πόσα «βγάζει» το Ολυμπιακό Στάδιο και το ΣΕΦ – Ο προϋπολογισμός του 2015
Ποιος οργανισμός έχει περισσότερα έσοδα; Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών –γνωστό σε όλους μας ως «Σπύρος Λούης» ή η Εθνική Λυρική Σκηνή; Ποιος «βγάζει» περισσότερα; Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ή το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου;

Κι όμως η απάντηση δεν είναι η προφανής σε κάποιους. Από την υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίνονται οι προϋπολογισμοί φορέων που σχετίζονται με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό για το 2015, προκύπτει ότι δύο από τις σημαντικότερες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, παρουσιάζουν αρκετά περιορισμένο τζίρο. Όχι ότι η σύγκριση έχει κάποια σημασία αλλά τα έσοδα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου είναι 11,984 εκατ. ευρώ για το 2015 όταν η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει έσοδα 13,32 εκατ. ευρώ. Όσο για το ΣΕΦ έχει έσοδα 4,885 εκατ. ευρώ, περίπου τα μισά από τα έσοδα του Εθνικού Θεάτρου ή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

Από τα 4,885 εκατ. ευρώ που είναι τα συνολικά έσοδα που εμφανίζονται στο προϋπολογισμό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ προέρχεται από την παροχή υπηρεσιών (στην πραγματικότητα από την εκχώρηση του γηπέδου το οποίο λειτουργεί ως έδρα του Ολυμπιακού στο μπάσκετ. Τα υπόλοιπα 3,8 εκατομμύρια ευρώ, αποτελούν έσοδα από επιχορηγήσεις. Στο σκέλος των εξόδων, κυριαρχούν οι αμοιβές του προσωπικού με 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Το ισοζύγιο βγαίνει θετικό κατά 625 χιλιάδες ευρώ.

Στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, τα έσοδα ανέρχονται στα 11,984 εκατ. ευρώ. Τα 4,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών (συναυλίες, ποδοσφαιρικοί αγώνες κλπ) ενώ οι επιχορηγήσεις ανέρχονται στα επτά εκατομμύρια ευρώ. Οι αμοιβές του προσωπικού διαμορφώνονται στα 4,4 εκατ. ευρώ ενώ για ηλεκτρικό ρεύμα, φωταέριο, ύδρευση και τηλεπικοινωνίες το κονδύλι ανέρχεται στα 3,6 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια, τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, φτάνουν οριακά για να πληρωθεί το …ρεύμα. Το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 373 χιλιάδες ευρώ.

Αξιολόγηση