Οι τιμές των προϊόντων στα ελληνικά s/m - Σύγκριση με Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία

Οι τιμές των προϊόντων στα ελληνικά s/m - Σύγκριση με Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία
Αλεύρι, μακαρόνια, πατάτες, ψωμί για τόστ... είναι μερικά από τα προϊόντα που ο έλληνας καταναλωτής αγοράζει από τα σούπερμάρκετ φθηνότερα μέχρι και 40% σε σχέση με τα αντίστοιχα των αγγλικών, γαλλικών και ισπανικών αλυσίδων.


Όπως προκύπτει από την τετραμηνιαία έκθεση του Ινστιστούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές βασικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες σε Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία.
Για την ανάλυση συγκρίθηκαν οι τιμές σε 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι αγορών.
Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών (πίνακας 1) δείχνει ότι και οι τρεις χώρες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, κατά 9% η Ισπανία, 32% η Γαλλία και 40% η Αγγλία.
Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να αντιληφθούμε τις πραγματικές τιμές των προϊόντων σουπερμάρκετ.
Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση (σχήμα 1) δείχνει ότι οι τρεις χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Ισπανία κατά 16%, η Γαλλία κατά 40% και η Αγγλία κατά 51% περίπου.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά).
Στην Ελλάδα ο ΦΠΑ από τον Ιανουάριο 2011 κυμαίνεται στο 13% (και 23% για αναψυκτικά και χυμούς), σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%) και την Ισπανία (10% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

18-11-2014_sx2


Τα στοιχεία προέρχονται από τις παρακάτω αλυσίδες σουπερμάρκετ:

- Ελλάδα: Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, Μασούτης, My Market

- Αγγλία: Asda, Sainsbury’s, Tesco, Waitrose, Ocado

- Γαλλία: E.Leclerc, Auchan, Carrefour, InterMarche

- Ισπανία: Alcampo, Caprado, Carrrefour, Eroski, El corte Ingles, Mercadona