Παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της Πορτογαλίας μετά το σκάνδαλο για τις "χρυσές βίζες"

Παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της Πορτογαλίας μετά το σκάνδαλο για τις "χρυσές βίζες"
Ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Μιγκέλ Μασέντο παραιτήθηκε την Κυριακή, τρεις ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου που συνδέεται με υπόθεση διαφθοράς στη χορήγηση «χρυσών θεωρήσεων διαβατηρίων» σε αλλοδαπούς επενδυτές και οδήγησε στη σύλληψη πολλών δημοσίων λειτουργών.

Ο Μιγκέλ Μασέντο δήλωσε ότι δεν φέρει προσωπική ευθύνη στην υπόθεση, πρόσθεσε ότι το πολιτικό του κύρος επλήγη και εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση αυτή «για να υπερασπισθεί την κυβέρνηση, το κύρος του κράτους και την αξιοπιστία των θεσμών».

Η πορτογαλική αστυνομία έχει συλλάβει ένδεκα άτομα, ανάμεσά τους τον διοικητή της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων της αστυνομίας Μανουέλ Ζαρμέλα Πάλος , τη γενική γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Αντόνια Ανες και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Πρωτοκόλλου και Συμβολαιογράφων Αντόνιο Φιγκερέντο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Expresso, η έρευνα δεν εμπλέκει τον Μιγκέλ Μασέντο, ωστόσο ο παραιτηθείς υπουργός Εσωτερικών έχει στενές σχέσεις με πολλούς εμπλεκομένους, και ιδιαίτερα με τον Αντόνιο Φιγκερέντο. Τρεις κινέζοι πολίτες κρατούνται επίσης και ανακρίνονται από την Παρασκευή.

Η αστυνομία πραγματοποίησε 60 εφόδους σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, καθώς και στην έδρα της υπηηρεσίας ελέγχου των συνόρων της αστυνομίας. Από το 2012, οι χρυσές βίζες (συνολικά 1.649) έχουν εξασφαλίσει έσοδα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους, Ρώσους , Βραζιλιάνους και Νοτιοαφρικανούς επενδυτές, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Αξιολόγηση