Το... ελληνικό δημόσιο ο μεγάλος υπερτυχερός της χθεσινής κλήρωσης του Τζόκερ - Η κλήρωση σε αριθμούς

Το... ελληνικό δημόσιο ο μεγάλος υπερτυχερός της χθεσινής κλήρωσης του Τζόκερ - Η κλήρωση σε αριθμούς
Δύο τυχερούς, οι οποίοι κερδίζουν από 9.199.462,00 ευρώ, ανέδειξε η σημερινή κλήρωση του Τζόκερ. Τα τυχερά δελτία παίχτηκαν στους Γαλατάδες Πέλλας και στην Κόρινθο. Δεν ήταν όμως μόνον αυτοί οι τυχεροί. Ήταν και το ελληνικό δημόσιο καθώς μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες είδε να μπαίνουν στο ταμείο του από το... πουθενά, περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ. Πώς μαζεύτηκε αυτό το νούμερο; Από τη φορολόγηση με τρεις ή και με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους του τζίρου που παίχτηκε σε αυτά τα 15 αλλεπάλληλα τζακ ποτ και ο οποίος διαμορφώθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ στα 92.5 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι αριθμοί που κληρώθηκαν ήταν 9, 14, 20, 24, 30 και αριθμός τζόκερ το 16. Τις τελευταίες ώρες πριν από τις 8.30 που έληγε η προθεσμία, κατατίθονταν σχεδόν 300 δελτία κάθε δευτερόλεπτο ενώ συνολικά μόνο για την χθεσινή κλήρωση παίχτηκαν 40 εκατομμύρια στήλες αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ. Σε όλο αυτό το διάστημα των τζακ ποτ, παίχτηκαν 185 εκατ. στήλες αξίας 92,5 εκατομμυρίω ευρώ. Δείτε αναλυτικά τις... επιδόσεις μας στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται ΕΔΩ. Ποιοι κερδίζουν; Οι νικητές μοιράστηκαν περίπου 40 εκατ. ευρώ. Επί αυτών βέβαια επιβάλλεται φόρος κατά κύριο λόγο με συντελεστή 20%. Άρα τα καθαρά τους κέρδη είναι περίπου 32 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ κερδίζει καθώς αν αφαιρεθούν οι φόροι που πρέπει να πληρώσει και επί του τζίρου και επι των κερδών αλλά και οι προμήθειες των πρακτόρων, τότε του απομένει ένα καθαρό ποσό που κυμαίνεται γύρω στα 20-25 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο κερδίζει σίγουρα τα περισσότερα καθώς από όλους τους φόρους εισπράττει πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Ποιοι χάνουν; Τα εκατομμύρια των Ελλήνων που έριξαν τα 92 εκατομμύρια στον...κουβά για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στο όνειρο.

Οι αριθμοί των αλλεπάλληλων τζακποτ αναλυτικά.

Οι δύο υπερτυχεροί θα μοιραστούν τα 18 εκατ. ευρώ, ωστόσο, μεγάλος κερδισμένος είναι και ο ΟΠΑΠ που είδε εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων του.
Μόνο για την κλήρωση της Πέμπτης, παίχτηκαν περίπου 40 εκατομμύρια στήλες και δόθηκαν 20 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2014, το Τζόκερ απέφερε έσοδα στον ΟΠΑΠ ύψους 44,844 εκατ. ευρώ τα οποία μάλιστα ήταν μειωμένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013 (διαμορφώθηκαν στα 45,484 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, σε μια μόνο κλήρωση, δώσαμε τόσα λεφτά όσα πληρώνουμε μέσα σε ένα ολόκληρο τρίμηνο.

Αν αναλυθεί αυτό το ποσό των 92,5 εκατυ. ευρώ, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα για το πώς ακριβώς κατανέμεται το ποσό:
1. Μέχρι και την περασμένη Κυριακή, τα κέρδη που μοιράστηκαν στους παίκτες, είχαν προσεγγίσει τα 19,74 εκατομμύρια ευρώ. Αν προστεθούν και τα χθεσινά κέρδη, (σ.σ 18,398 εκατ. ευρώ στους δύο υπερτυχερούς και επιπλέον 1,74 εκατομμύρια ευρώ στους υπόλοιπους, που μοιράζονται από 1,5 έως 64.456 ευρώ ο καθένας) τότε το συνολικό διανεμόμενο ποσό από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα φτάνει στα 39,878 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό το ποσό, περίπου τα 32-33 εκατ. ευρώ καταλήγουν στα χέρια των παικτών και τα υπόλοιπα 7-8 εκατ. ευρώ, μπαίνουν στο ταμείο του κράτους ως φόρος επί των κερδών. Με βάση την τελευταία νομοθεσία (νόμος 4141/2013) που ψηφίστηκε το 2013, δεν φορολογούνται κέρδη μέχρι του ποσού των 100 ευρώ. Με συντελεστή 15% φορολογούνται τα κέρδη από τα 100 ευρώ μέχρι και τα 500 ευρώ ενώ από τα 500 ευρώ και πάνω, το δημόσιο εισπράττει ως φόρο το 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία για τη φορολόγηση των κερδών άλλαξε το 2013 καθώς το προηγούμενο καθεστώς προέβλεπε φόρο 10% από το πρώτο ευρώ. Αν ίσχυε το παλαιό καθεστώς, οι δύο υπερτυχεροί της χθεσινής κλήρωσης θα κέρδιζαν ακόμη περισσότερα.
2. Σύμφωνα με τον νόμο, η ΟΠΑΠ ΑΕ φορολογείται με συντελεστή 30% επί των καθαρών εσόδων (σ.σ ο φόρος αυτός ειδικά για τη συγκεκριμένη εταιρεία ισχύει από 1/1/2013. Βάση υπολογισμού του φόρου είναι τα καθαρά έσοδα (δηλαδή τα έσοδα από τα παίγνια μείον τα κέρδη των νικητών παικτών). Στην προκειμένη περίπτωση, τα έσοδα είναι 92,5 εκατ ευρώ. Τα κέρδη των παικτών είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ άρα ο φόρος του 30% επιβάλλεται στο ποσό των 52 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, και από τη φορολόγηση των εσόδων του τζοκερ, το δημόσιο βάζει στο ταμείο του περίπου 15,6 εκατ. ευρώ (σ.σ θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο αν κάποιοι δεν πάνε να εισπράξουν τα κέρδη τους καθώς τα αδιάθετα καταλήγουν και αυτά στο ταμείο του δημοσίου).
3. Μερίδιο σε αυτό τον τζίρο, έχουν και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Η αμοιβή τους υπολογίζεται με συντελεστή περίπου 11% που σημαίνει ότι όλα τα σημεία ανά την Ελλάδα μοιράστηκαν περίπου 10 εκατ. ευρώ. Και επί αυτού του ποσού έχει λαμβάνειν το δημόσιο καθώς εισπράττει φόρο εισοδήματος. Είτε τα πρακτορεία λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις είτε ως προσωπικές εταιρείες, ο συντελεστής φτάνει στο 26% ή και στο 33%.
4. Φόρο εισοδήματος (νομικών προσώπων) εισπράττει και επί των καθαρών κερδών που απομένουν στο ταμείο της ΟΠΑΠ ΑΕ και τα οποία εκτιμώνται περίπου στα 20-25 εκατ. ευρώ από το τζόκερ αυτού του διμήνου. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων είναι 26% που σημαίνει ότι και από αυτή τη φορολογία το δημόσιο εισπράττει περίπου πέντε εκατ. ευρώ.

Νομίζετε ότι το ποσό των 18 εκατ. ευρώ είναι τεράστιο; Δείτε πόσα έχουν κερδίσει αντίστοιχοι υπερτυχεροί στο εξωτερικό και σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη. Τα σχετικά στατιστικά στοιχεία ΕΔΩ

Αξιολόγηση