Αirplane... dog: Πτήσεις χωρίς προβλήματα

Αirplane... dog: Πτήσεις χωρίς προβλήματα
Τα ταξίδια με το αεροπλάνο όταν παίρνουμε μαζί το κατοικίδιο μας αγχώνουν τόσο εμάς όσο και αυτά! Χρειάζεται καλή προετοιμασία

ώστε να είναι ασφαλές και άνετο στο ταξίδι. Δείτε μερικές συμβουλές για πτήσεις χωρίς προβλήματα!

1) Προτιμήστε το αεροπλάνο αν το ζωάκι σας είναι μικρόσωμο (σκύλος κάτω των 8 κιλών ή γάτα) ώστε να μπορείτε να το πάρετε μαζί στην καμπίνα. Τα μεγαλόσωμα ζώα ταξιδεύουν στο χώρο των αποσκευών, σε ειδικό χώρο με οξυγόνο, όμως δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί: κλουβιά που σπάνε και τα ζώα χάνονται ή καθυστερήσεις σε πτήσεις όπου οι ''μηχανές'' είναι σβηστές και τα ζώα υποφέρουν στο ζεστό χώρο των αποσκευών! Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία με την οποία πρόκειται να ταξιδέψετε γιατί έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους, τόσο στο κόστος όσο και στις απαιτήσεις τους από εσάς ή τις παροχές τους προς τα ζώα.

2) Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για ένα τσεκ-απ, σιγουρευτείτε ότι έχουν γίνει όλα τα προγραμματισμένα εμβόλια και αποπαρασιτώσεις και πάρτε ένα πιστοποιητικό υγείας από τον κτηνίατρο με ημερομηνία το πολύ 10 μέρες πριν την αναχώρησή σας. Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, υπάρχουν πολλές φορές κι άλλοι περιορισμοί ή απαιτήσεις, γι αυτό ρωτήστε την αεροπορική εταιρεία με την οποία θα ταξιδέψετε.

3) Το ζώο σας πρέπει να έχει ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip) καταχωρημένη στο όνομα σας αλλιώς δεν επιτρέπεται να ταξιδέψει, καθότι αυτό ισχύει στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ. Φροντίστε να έχετε όμως και στο κολλάρο του μία ταυτότητα με γραμμένο το τηλέφωνό σας για παν ενδεχόμενο.

4) Μην ξεχάσετε να κάνετε κράτηση για το ζώο σας. Όλες οι αεροπορικές απαιτούν να έχετε ενημερώσει ότι ταξιδεύετε με ζώο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε όταν κλείνετε το εισιτήριο σας είτε κάποιες μέρες πριν την πτήση. Εγκρίνουν σχεδόν πάντα την θέση για το ζώο χωρίς προβλήματα. Αν όμως σε κάποια πτήση υπάρχουν πολλά ζώα, που σπάνια συμβαίνει, αν δεν έχετε κλείσει έγκαιρα θέση μπορεί να μην επιτραπεί η πτήση του ζώου σας. Προγραμματισμός λοιπόν!

5) Προμηθευτείτε ένα σωστό, γερό κλουβάκι μεταφοράς. Αν και οι τσάντες μεταφοράς από ύφασμα είναι άνετες για τα μικρόσωμα ζώα μέσα στην καμπίνα, ένα ζώο που θα αγχωθεί και θα προσπαθήσει ίσως να βγει από το κλειστό χώρο της ειδικής τσάντας, μπορεί να σκίσει το ύφασμα και να το σκάσει! Προτιμήστε πλαστικά ειδικά κλουβιά, ανάλογα με το μέγεθος του ζώου σας, με σωστές πορτούλες. Προσοχή στις φθηνές απομιμήσεις που μπορεί να αποδειχθούν μη ανθεκτικές. Κλουβιά μεταφοράς θα βρείτε σε pet shops. Βάλτε στο κλουβί πάνα για τυχόν ανάγκη του ζώου, μία αγαπημένη του κουβέρτα ή παιχνίδι. Όχι όμως φαγητό που θα προκαλέσει εμετό.

Οι διαστάσεις του κλουβιού θα πρέπει να είναι κατάλληλες ώστε το ζώο να μπορεί να ξαπλώνει και να σηκώνεται όρθιο με άνεση.

*Extra tip: Καλό θα ήταν να γράψετε με μαρκαδόρο επάνω την ένδειξη ''LIVE ANIMALS - ΖΩΝΤΑΝΟ ΖΩΟ'' αλλά και το όνομα σας, την διεύθυνσή σας και το τηλέφωνό σας ώστε να μπορούν να σας εντοπίσουν αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή επείγουσα κατάσταση.Μερικές φορές ενδείκνυται και μία φωτογραφία του ζώου πάνω στο κλουβί.
Εκτός από το ειδικό κλείσιμο της πόρτας του κλουβιού, μην τοποθετείτε λουκέτα ή αλυσίδες ώστε να μπορεί το προσωπικό να ανοίξει το κλουβί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

6) Την νύχτα πριν το ταξίδι μπορείτε να παγώσετε (στην κατάψυξη) ένα μπωλ νερό ώστε να μην χυθεί όσο επιβιβάζεστε αλλά να έχει το ζώο νερό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν έχει ευαίσθητο στομάχι αποφύγετε να το ταϊσετε τουλάχιστον 6 ώρες πριν το ταξίδι. Αν έχετε το ζώο μαζί σας στην καμπίνα, μην ξεχάσετε να έχετε στην τσάντα σας ή σε μία extra μικρή, μερικές πάνες για το ζώο, μία πετσέτα, χαρτί κουζίνας και αν παίρνει κάποιο φάρμακο να το έχετε επίσης μαζί.

7) Αν το ζώο σας φοβάται πολύ, ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να σας δώσει κάποιο ηρεμιστικό χαπάκι όμως γενικά δεν ενδείκνυται γιατί δυσκολεύει το ζώο στην αναπνοή του. Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε τον κτηνίατρο πρώτα.

8) Μην ξεχάσετε το βιβλιάριο υγείας του ζώου σας, όπου υπάρχει και το πιστοποιητικό του microchip για πτήσεις εσωτερικού και το διαβατήριο του ζώου σας, αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό.

9) Αν υπάρξει καθυστέρηση στην πτήση σας ή αν ανησυχείτε για κάποιο λόγο για το ζώο σας μην απαιτήσετε να πάτε να το δείτε, πράγμα σχεδόν αδύνατο, αλλά ζητήστε από το προσωπικό να ελέγξουν το ζώο και να σας ενημερώσει.

10) Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να ελέγξετε το ζωάκι σας, όταν θα πρέπει να το βγάλετε από το κλουβί του για να περάσετε τον έλεγχο. Λόγω της πολυκοσμίας και του θορύβου πολλά ζώα τρομάζουν και το σκάνε! Πριν το βγάλετε από το κλουβί σιγουρευτείτε ότι φορά το λουρί της βόλτας και κρατήστε το καλά στην αγκαλιά σας.

Από το Adespoto.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ