Μουντιάλ: Αποκάλυψη για στημένους αγώνες της Γκάνας

Μουντιάλ: Αποκάλυψη για στημένους αγώνες της Γκάνας
Οι αποκαλύψεις της Telegraph αναμένεται να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις στη FIFA, η οποία ήδη αντιμετωπίζει τεράστια αμφισβήτηση για

τους χειρισμούς της στο διεθνές ποδόσφαιρο. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, έγινε δέκτης πιέσεων για παραίτησή του, έπειτα από κατηγορίες ότι η πρώην μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Κατάρ είχε «χρηματοδοτήσει» με εκατομμύρια δολάρια αξιωματούχους της FIFA.
Μάλιστα, το Μάρτιο η Telegraph αποκάλυψε ότι ο ίδιος αξιωματούχους είχε πληρώσει τον Τζακ Γουόρνερ, έναν από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην απόφαση για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, λαμβάνοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1,2 εκατ. δολαρίων αμέσως μετά την ψηφοφορία.


Αναλυτικότερα, «σκιές» στο Παγκόσμιο Κύπελλο ρίχνει η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η οποία αναφέρει ότι η Γκάνα φέρεται να έχει εμπλακεί σε συμφωνίες για στημένα διεθνή παιχνίδια.
Από την έρευνα της βρετανικής εφημερίδας και της εκπομπής «Dispatches» του Channel 4 διαπιστώθηκε ότι ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Γκάνα είχε συμφωνήσει να παίξει η εθνική ομάδα της χώρας σε διεθνή παιχνίδια που είχαν «στηθεί».
Η ομάδα αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να συμμετέχει στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας και μάλιστα το Σάββατο απέσπασε ισοπαλία με 2-2 από την Γερμανία, σε έναν από τους πιο θεαματικούς αγώνες της διοργάνωσης μέχρι σήμερα.
Παρόλα αυτά, τώρα αποκαλύπτεται ότι η αφρικανική ομάδα είχε παίξει σε διεθνή φιλικά, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να είχαν κατασκευαστεί.
Τόσο η Telegraph, όσο και το Channel 4 διενήργησαν μία έρευνα έξι μηνών για στημένα παιχνίδια, όταν πληροφορήθηκαν ότι κάποιες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες συνεργάζονταν με εγκληματικές συμμορίες για να «κατασευάσουν» αποτελέσματα διεθνών αγώνων.
Δημοσιογράφοι της βρετανικής εφημερίδας και ένας πρώην ερευνητής της FIFA προφασίστηκαν ότι εκπροσωπούν μία επενδυτική εταιρεία που θέλει να σπονσοράρει αγώνες. Ο Κρίστοφερ Φορσάιθ, ατζέντης της FIFA, μαζί με τον Ομπέντ Νκέτια, ανώτερο στέλεχος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Γκάνα υπερηφανεύονταν ότι μπορούν να απασχολήσουν διεφθαρμένους αξιωματούχους που μπορούσαν να στήσουν αγώνες στους οποίους θα έπαιζε η Γκάνα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στη συνέχεια συνάντησε το δημοσιογράφο και τον ερευνητή - υποτιθέμενα στελέχη της εταιρείας χορηγίας- και κατέληξαν σε ένα deal, σύμφωνα με το οποίο η ομάδα της Γκάναθα έπαιζε σε στημένα ματς, με χρηματικό αντάλλαγμα.
Το κόστος για το κάθε παιχνίδι σύμφωνα με τη σύμβαση θα ανερχόταν στα 170.000 δολάρι για κάθε παιχνίδι που θα στηνόταν και θα επέτρεπε στην υποτιθέμενη επενδυτική εταιρεία να ορίσει διαιτητές, κατά παράβαση των κανονισμών της FIFA.
«Εσείς (η εταιρεία) θα πρέπει να έρχεστε πάντα σε μάς και να μας λέτε πώς θέλετε να πάει το αποτέλεσμα», είπε ο Φορσάιθ. «Γι' αυτό θα έχουμε τους "λαδωμένους" υπαλλήλους, που θα κάνουν αυτή τη δουλειά. Εάν φέρουμε τους δικούς μας να κάνουν το παιχνίδι, εσείς θα κερδίσετε χρήμα», συμπλήρωσε.
«Θα πρέπει να τους δώσετε κάτι (σσ. στους διαιτητές)... θα κάνουν τόση δουλειά για σας, έτσι θα πρέπει να τους δώσετε κάτι», είπε από την πλευρά του ο Νκέτια, που είναι ανώτατο στέλεχος του γκανέζικου ποδοσφαιρικού συλλόγου Berekum Chelsea και μέλος της επιτροπής μάνατζμεντ της εθνικής ομάδας της Γκάνας.
Ο Φορσάιθ τόνισε ότι στημένοι αγώνες υπάρχουν «παντού» στο ποδόσφαιρο και ότι μπορεί ακόμη να στήσει παιχνίδια μεταξύ της Γκάνας και ομάδων της Μεγάλης Βρετανίας. «Οι διαιτητές μπορεούν να αλλάζουν τα ματς κάθε στιγμή. Ακόμη και στην Αγγλία μπορεί να συμβεί», τόνισε.Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γκάνα ανακοίνωσε χθες τη νύχτα ότι ζήτησε από την αστυνομία της χώρας να διερευνήσει την υπόθεση, ενώ από την πλευρά της η FIFA σχολίασε με ανακοίνωσή της επί του θέματος.
Ειδικότερα ανέφερε ότι «ελπίζουμε να διαβεβαιώσουμε το κοινό ότι δεν ανεχόμαστε τέτοιου είδους στρεβλής συμπεριφοράς και θα επιδιώξουμε κυρώσεις εναντίον αυτών των ατόμων, εάν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθείς»