Η διασημότερη πάπια γιορτάζει

Η διασημότερη πάπια γιορτάζει
Σήμερα είναι μία από τις πιο εύκολα αναγνωρίσιμες φιγούρες της υφηλίου και πάμπολλοι δημιουργοί ανέπτυξαν μετέπειτα τον χαρακτήρα με τρόπους

που οι αρχικοί σχεδιαστές δεν φαντάζονταν καν: Φόρεσε μέχρι και στολή υπερ-ήρωα, του Φάντομ Ντακ, έστω κι αν δεν έβαλε ποτέ παντελόνι

Ο καλός μας Ντόναλντ Ντακ έγινε 80 χρόνων. Ο Ντόναλντ ξεκίνησε πριν από ακριβώς οκτώ δεκαετίες με την πρώτη του εμφάνιση σε φιλμ μικρού μήκους και έγινε, κυρίως με τα χάρτινα κόμιξ του Καρλ Μπαρκ και μετέπειτα του Ντον Ρόσα, όχι ο «καθώς πρέπει» ήρωας αλλά φιγούρα συνώνυμη του ευέξαπτου, μάλλον άτυχου, όχι ιδιαίτερα έξυπνου ή ικανού φτωχού συγγενή, που πετύχαινε όμως πάντα χάρη στα ατελείωτα ελαττώματά του.

Στις 9 Ιουνίου του 1934 προβλήθηκε το επτάλεπτο φιλμ κινουμένων σχεδίων The Wise Little Hen, στο οποίο εμφανίστηκε ο Ντόλαντ, ήδη από τότε με όλα τα χαρακτηριστικά του όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα. Ντυμένος με στολή ναύτη -αλλά χωρίς παντελόνι- ήταν ένας από τους δύο τεμπέληδες χαρακτήρες που δεν βοηθούν την πρωταγωνίστρια στη σοδειά και στο τέλος, επειδή δεν τρώνε, ξεσπούν τα νεύρα τους κλωτσώντας ο ένας τον άλλον.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ προχώρησε τον χαρακτήρα επειδή έλειπε του έλεπε σχετικά ανορθόδοξος πρωταγωνιστής -το πρότυπο ικανότητας και ηθικής υπήρχε ήδη με τον Μίκι Μάους. Tη φωνή στον χαρακτήρα την έδωσε ο Κλάρεσς Νας και η επιτυχία του Ντόναλντ ήταν μεγάλη και σιγά σιγά άρχισε να εγκαθιδρύεται.

Η καθοριστική στιγμή ήταν λίγα χρόνια αργότερα η δημιουργία του Σκρουτζ Μακ Ντακ (από τον Καρλ Μπαρκς). Η σχέση και η αλληλεξάρτησή τους ήταν ο πυλώνας γύρω από τον οποίο άρχισε να χτίζεται ολόκληρο το σύμπαν του Ντόναλντ, με τους χαρακτήρες που ακολούθησαν να τους συμπληρώνουν.

Διαδόθηκε σε αρκετές χώρες, έγινε σε ορισμένες πιο αγαπητός ακόμη κι από τον Μίκι Μάους ακόμη κι αν το όνομά του άλλαξε -βλέποντας την εικόνα του, ο Έλληνας θα τον πει «Ντόναλντ», ο ιταλός «Παπερίνο», ο Φινλανδός «Άκου Άνκα» και ο Σουηδός «Κάλε Άνκα».