Forbes: Ποια κατέταξε ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου

Forbes: Ποια κατέταξε ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου
Οι 9 από τις 100 είναι αρχηγοί κρατών. Οι 24 από αυτές είναι γενικές διευθύντριες ή πρόεδροι εταιρειών. Στις 100 «ισχυρές γυναίκες» 

σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη που δημοσιεύει το περιοδικό Forbes, κυριαρχούν οι Αμερικανίδες, οι ηθοποιοί και οι τραγουδίστριες και οι γυναίκες που ασχολούνται με επιχειρήσεις.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ παραμένει και φέτος η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου, ξεπερνώντας και πάλι την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ,
Η μοναδική Γαλλίδα στον κατάλογο είναι η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ που ανέβηκε στην 8η θέση των 100 πιο ισχυρότερων γυναικών, από 9η που ήταν πέρσι.
Είναι η πέμπτη φορά μέσα σε έξι χρόνια που το περιοδικό κατατάσσει την Μέρκελ στην πρώτη θέση.


Είναι αρχηγός του πιο ισχυρού κράτους της Ευρώπης εδώ και οκτώ χρόνια και ετοιμάζεται να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, ενώ έχει επιβάλει πλήρως τις ταγές και την πολιτική της σε ολόκληρη την ήπειρο.

Επόμενο ήταν το περιοδικό Forbes να την συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμο οκτώ φορές τα τελευταία δέκα χρόνια, τις επτά στην πρώτη θέση, ενώ είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που την κατατάσσει στην πρώτη θέση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας παραμένει και φέτος η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου, μπροστά από την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και την Αμερικανίδα επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Μελίντα Γκέιτς.

Η Χίλαρι Κλίντον έχασε τη δεύτερη θέση που κατείχε μέχρι πέρσι, αφότου αποχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Επεσε στην 5η, ακριβώς πίσω από την πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα που ανέβηκε τρεις θέσεις, από την 7η στην 4η. Η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που παρά τα προβλήματα με τη Γαλλική Δικαιοσύνη τον τελευταίο καιρό, έχει και αυτή κερδίσει θέσεις και κατατάσσεται 7η.

Η νεότερη από τις γυναίκες που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι η εκκεντρική 27χρονη τραγουδίστρια Λέιντι Γκάγκα, στην 45η θέση και η γηραιότερη η βασίλισσα Ελισάβετ, 87 ετών, που βρίσκεται στην 40ή θέση.

Οι 100 «ισχυρές γυναίκες» είναι διευθύντριες επιχειρήσεων, εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης, ασχολούνται με την πολιτική, τη μόδα και τις τέχνες, έχουν αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό έργο τους ή είναι απλώς πολυεκατομμυριούχες. Η «ισχύς» τους μετράται από το περιοδικό ανάλογα με την επιρροή που ασκούν, με την προβολή τους από τα μέσα ενημέρωσης και την περιουσιακή τους κατάσταση. Προέρχονται από 26 χώρες, όμως η μεγάλη πλειονότητα είναι από τις ΗΠΑ.

Οι 24 από αυτές είναι γενικές διευθύντριες ή πρόεδροι εταιρειών που πέρσι, όλες μαζί, κατέγραψαν έσοδα 893 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ εκείνων που διαπρέπουν στον τομέα της τεχνολογίας είναι η Σέριλ Σάντμπεργκ (Facebook, 6η), η Βιρτζίνια Ρόμετι (IBM, 12η), η Ούρσουλα Μπερνς (Xerox, 14η), η Μεγκ Ουίτμαν (Hewlett-Packard, 15η) και η Μαρίσα Μάγερ (Yahoo!, 32η).

Οι 9 από τις 100 είναι αρχηγοί κρατών. Για πρώτη φορά έκανε φέτος την είσοδό της στη λίστα η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουέν-χιε, στην 11η θέση.

Εντονο είναι και το άρωμα Χόλιγουντ, καθώς, εκτός της Lady Gaga στη λίστα είναι, σε υψηλές θέσεις, οι Μπιγιονσέ (31η), Αντζελίνα Τζολί (37η), η Σοφία Βεργκάρα (38η) και η Σακίρα (52η) όχι τόσο για τις εργασιακές τους επιδόσεις, όσο για το προφίλ που παρουσιάζουν ως τα νέα γυναικεία πρότυπα, ως μητέρες και σύζυγοι.