Το τελικό ύψος του "κοινωνικού μερίσματος"

Το τελικό ύψος του "κοινωνικού μερίσματος"
Κλείδωσε το ποσό που θα διανεμηθεί ως "μέρισμα" στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όχι όμως και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα χορηγηθεί το μέρισμα. Τουλάχιστον, μάθαμε πώς θα διανεμηθεί το ποσό (θα γίνει μέσω Taxis και αυτό) αλλά και ποιο θα είναι

Το τελικό ύψος του μερίσματος θα κυμαίνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Έτσι, για νοικοκυριά με ένα μέλος, θα ανέρχεται στα 500 ευρώ (σ.σ το ποσό θα καταβληθεί εφάπαξ ύστερα από υποβολή σχετικής αίτησης στo Taxis και αφού γίνει ο έλεγχος για να προκύψει αν πληρούνται ή όχι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια). Το βασικό επίδομα θα προσαυξάνεται:

1. Κατά 166,7 ευρώ εφόσον υπάρχει και δεύτερο ενήλικο μέλος στην οικογένεια και

2. Κατά 83,3 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος.

Για να κριθεί αν πληροί κάποιος το εισοδηματικό κριτήριο ή όχι, το δηλωθέν του εισόδημα (πραγματικο ή τεκμαρτό), θα υφίσταται επεξεργασία κατόπιν μαθηματικών πράξεων. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, "η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται ως 1 για τον πρώτο ενήλικα, 1/3 για κάθε άλλο ενήλικα και 1/6 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας έως 24 ετών. Το ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται ως το πηλίκο του εισοδήματος αναφοράς διά την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας". Αν γίνουν οι μαθηματικές πράξεις βάσει αυτών των οδηγιών του υπουργέιου Οικονομικών προκύπτει ότι το εισοδηματικό κριτήριο καθορίζεται ως εξής:

1. Στα 6000 ευρώ για εργένηδες

2. Στα 8000 ευρώ για ζευγάρια

3. Στα 9000 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί

4. Στα 10.000 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά

5. Στα 11.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά

Δικαιούχοι του βοηθήματος εκτιμάται ότι μπορεί να είναι όσα νοικοκυριά έχουν ισοδύναμο εισόδημα (φορολογική δήλωση 2013) έως 6.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας (ΦΑΠ) έως 125.000 ευρώ για ένα άτομο ή 250.000 για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού. Δηλαδή για μια τετραμελή οικογένεια το όριο ορίζεται στις 10.000 ευρώ.