Γ. Σπανουδάκης: Εχουμε το μονοπώλιο στο ίντερνετ έως το 2020

Γ. Σπανουδάκης: Εχουμε το μονοπώλιο στο ίντερνετ έως το 2020
Μετά το 2020 θα μπορούν να «μπουν» οι ανταγωνιστές του Οργανισμού στην διαδικτυακή αγορά αθλητικού στοιχήματος, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Γιάννης Σπανουδάκης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ανέλυσε όλα τα δεδομένα γύρω από το μονοπώλιο, το ίντερνετ, τα ξυστό και τα λαχεία, αλλά και το μέλλον της ΟΠΑΠ

Μονοπώλιο

Το μονοπώλιο ορίζεται με τη σύμβαση που έχει ο ΟΠΑΠ για τα 11 παιχνίδια κατά αποκλειστικότητα με οποιοδήποτε πρόσφορο τεχνολογικά τρόπο. Κατά συνέπεια, και με το διαδίκτυο. Για λόγους διαδικαστικούς ή άλλους, μέχρι σήμερα η ΟΠΑΠ δεν επεδίωξε την συμμετοχή της. Από κάποια στιγμή, από τη στιγμή που έγινε θέμα διαβούλευσης για τον νέο νόμο, η ΟΠΑΠ δεν προχώρησε στην ενεργοποίησή της στο διαδίκτυο για να μην δημιουργήσει θέμα στο τι θα προβλέπει και τι δεν θα προβλέπει ο νέος νόμος, που κατέληξε στο νομοσχέδιο 4002/2011, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η ΟΠΑΠ έχει αποκλειστικότητα στα 11 της παιχνίδια. Και ο νόμος 2843 και ο νόμος 4002 δεν απορρίπτει αυτό και η σύμβαση ελληνικού δημοσίου και ΟΠΑΠ του έτους 2000, που καθορίζει την αδειοδότηση ΟΠΑΠ μέχρι το 2020, είναι ξεκάθαρα σε αυτό το θέμα. Το πρόσθετο που θέλω να πω είναι ότι διαπραγματευτήκαμε και οριστικοποιήσαμε σύμβαση αδειοδότησης από το ’20 έως το ’30 για τα 11 παιχνίδια, η οποία επεκτείνει αυτό το μονοπώλιο, με μία διαφορά ότι από το ΄20 και μετά το Στοίχημα δεν θα ισχύει, η αποκλειστικότητα του Στοιχήματος στο διαδίκτυο για την ΟΠΑΠ δεν θα ισχύει, θα είναι και άλλοι προς αδειοδότηση παίκτες. Βέβαια, μέχρι το ’20 είναι σαφές, αφού οι δύο συμβάσεις είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης ότι μέχρι το ’20 η ΟΠΑΠ έχει το Στοίχημα. Κατά συνέπεια, να απαντήσω το άλλο σκέλος της ερώτησής σας, οι 24 εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν και πήραν ΑΦΜ με βάση τη ρύθμιση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών το τέλος του 2011, πρέπει να οριστεί σε αυτές τις εταιρείες ποια παιχνίδια έχουν άδεια και δυνατότητα για μεταβατική περίοδο και η μεταβατική περίοδος ορίζεται μέχρι την έκδοση οριστικών αδειών πια, τι παιχνίδια έχουν δικαίωμα να παίξουν.

Θα σας αξιολογήσω εγώ τη δική μας θέση, θα σας πω όμως ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ορίσει δικάσιμο, για αυτό το θέμα του προδικαστικού ερωτήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο προκύπτει από την προσφυγή της William Hill και της Stanley Bet πριν τρία χρόνια, τέσσερα χρόνια. Άρα εμείς περιμένουμε την απόφαση, τη διαχείριση του θέματος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 13 Ιουνίου και την απόφασή του, η οποία νομίζω θα εκδοθεί μετά από έξι μήνες, άρα μέχρι το τέλος, ελπίζουμε, του 2012. Αλλά σας λέω, θα πρέπει να πάρετε προγενέστερες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πώς και σε ποια κατεύθυνση οδηγείται. Αν υπάρχει, λοιπόν, αυτή η συνέχεια, θεωρούμε ότι έχουμε πολύ καλές προϋποθέσεις να κερδίσουμε. Για ποιο λόγο; Μα πέρυσι μόλις την άνοιξη απεφάσισε το ευρωπαϊκό δικαστήριο υπέρ του μονοπωλίου ακόμα και στο διαδίκτυο για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και του εθνικού συμφέροντος, αποφυγής εθισμού και αποφυγής διακίνησης μαύρου χρήματος.Άρα, λοιπόν, όταν αποφασίζει για το διαδίκτυο σε μια χώρα όπου το μονοπώλιο είναι ιδιωτικό πείτε μου τι προσφυγή θα έχει ισχύ για μια θέση ότι το 34% δεν δικαιολογεί μονοπώλιο

ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Έχουμε ανακοινώσει ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση και τελική φάση της διαδικασίας για την επιλογή ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους τεχνολογικούς παρόχους που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν στην γρήγορη ένταξή μας με ένα ανταγωνιστικό τρόπο, στην βάση των 11 παιχνιδιών στο διαδίκτυο στην ελληνική επικράτεια.

«ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΔΕΣ»

Πήραμε την άδεια των VLTs, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τη στρατηγική για τα VLTs. Η εγκατάστασή τους θα γίνει όπως σας έχουμε ξαναπεί σε χώρους αποκλειστικής διάθεσης και για το λόγο ότι τα VLTs είναι διαφορετικά παιχνίδια από τα 11 παιχνίδια που διαχειρίζεται σήμερα η ΟΠΑΠ, θα διατεθούν μέσω χώρων που θα διαθέτουν μόνο VLTs και όχι άλλα παιχνίδια της ΟΠΑΠ. Πιστεύουμε ότι εάν εφαρμοστούν ως έχουν προγραμματιστεί οι διαδικασίες και εκδοθούν οι κανονισμοί παιχνιδιών στο τρίτο τρίμηνο θα έχουμε τα πρώτα καταστήματα VLTs σε λειτουργία, όπως ανακοινώσαμε και νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα.

ΞΥΣΤΟ-ΛΑΧΕΙΑ

Στα κρατικά λαχεία και στο ΞΥΣΤΟ πιστεύουμε ότι έχουμε μια πολύ ανταγωνιστική κοινοπραξία δημιουργήσει με ηγέτιδα δύναμη την ΟΠΑΠ Α.Ε. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. εδώ συμμετέχει και το λέμε αυτό γιατί θέλαμε ενόψει της αβεβαιότητας και της όχι πλήρους γνώσης της διαδικασίας, συμμετέχει με μια θυγατρική της η οποία ιδρύθηκε προς αυτό το σκοπό και η οποία λέγεται ΟΠΑΠ INVESTMENT και είναι 100% θυγατρική της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Ο διαγωνισμός για το ΞΥΣΤΟ και τα λαχεία με βάση την προκήρυξη που έχει δώσει το ταμείο που είναι και υπεύθυνο για τη διαδικασία, προβλέπεται να τελειώσει στο τέλος του δεύτερου τριμήνου ή στις αρχές του τρίτου εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις. Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών προβλέπεται για τον Μάιο του 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ