"Πράσινο φως" από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα

"Πράσινο φως" από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα

Με άνετη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την νέα οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα.

Η οδηγία, που εγκρίθηκε με 348 ψήφους υπέρ, 274 κατά και 36 αποχές, φιλοδοξεί να θέσει ένα νέο πλαίσιο για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο ωστόσο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις κυρίως για μία ρύθμιση που θεωρείται πως λειτουργεί σε βάρος των χρηστών.

Η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο άρθρο 13 της οδηγίας ορίζει πως πλατφόρμες όπως το YouTube και τα κοινωνικά δίκτυα θα πρέπει να εξασφαλίζουν πως το περιεχόμενο που δημοσιεύει ένας χρήστης δεν παραβιάζει τους κανόνες περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μέχρι σήμερα αν κάποιος δημοσίευσε ένα βίντεο τρίτου χωρίς να έχει τα σχετικά δικαιώματα, ο ιδιοκτήτης των τελευταίων (ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του) μπορούσε να ζητήσει την αποδημοσίευση από την αντίστοιχη πλατφόρμα. Με τη νέα ρύθμιση όμως οι πλατφόρμες θα πρέπει να ελέγχουν από πριν το περιεχόμενο και να το δημοσιεύουν ή όχι ανάλογα με το αν παραβιάζονται κάποια δικαιώματα.

Εναντίον της ρύθμισης είχαν ταχθεί διάφορες οργανώσεις και φορείς που κινητοποιήθηκαν διαδικτυακώς, ωστόσο το αποτέλεσμα έγειρε την πλάστιγγα υπέρ εκείνων που θεωρούν πως η νέα οδηγία προστατεύει αποτελεσματικότερα τους πνευματικούς δημιουργούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ