Τα Windows 10 υπόσχονται αναγνώριση προσώπου αντί για κωδικό πρόσβασης

Τα Windows 10 υπόσχονται αναγνώριση προσώπου αντί για κωδικό πρόσβασης
Το νέο λειτουργικό σύστημα Windows 10 της Microsoft επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Με το νέο λειτουργικό σύστημα οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα ναμπαίνουν στον υπολογιστή τους ή σε όποια άλλη συσκευή χωρίς τη χρήση password, αλλά με την αναγνώριση του προσώπου, της ίριδας του ματιού ή και των δαχτυλικών αποτυπωμάτων τους.

Οι δοκιμές των Windows 10 -τα οποία θα είναι κοινά τόσο για τους παραδοσιακούς επιτραπέζιους υπολογιστές, όσο και για τις νεότερες φορητές συσκευές όπως ταμπλέτες και έξυπνα κινητά- έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά ακόμη παραμένει άγνωστη η ημερομηνία κυκλοφορίας τους.

Η Microsoft έκανε γνωστό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η νέα δυνατότητα Windows Hello των Windows 10 θα υποστηρίζει τη βιομετρική ταυτοποίηση του χρήστη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί η χρήση κωδικών πρόσβασης διεθνώς και έτσι να γίνει πιο δύσκολη η δουλειά των χάκερ, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν βρει τρόπους να τα «σπάνε» (ενώ υπάρχει και το πρόβλημα ότι συχνά οι χρήστες ξεχνάνε τα passwords τους).

Η Apple και η Samsung έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνουν βιομετρικούς αισθητήρες στα smartphones τους, που αναγνωρίζουν το πρόσωπο και τα δακτυλικά αποτυπώματα των ιδιοκτητών τους. Αν η συσκευή του χρήστη διαθέτει τέτοιο βιομετρικό σύστημα, τότε το βιομετρικό σύστημα Windows Hello θα είναι συμβατό με το αντίστοιχο σύστημα της συσκευής.

Παράλληλα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι οι προγραμματιστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα ανάλογο σύστημα βιομετρικής ταυτοποίησης για να το ενσωματώνουν στις ιστοσελίδες ή εφαρμογές (apps) που ζητούν αναγνώριση της ταυτότητας του χρήστη, έτσι ώστε ο τελευταίος πάλι δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιεί κωδικούς πρόσβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ