Υπολογιστής πέρασε τεστ νοημοσύνης

Υπολογιστής πέρασε τεστ νοημοσύνης
Για πρώτη φορά ένας υπολογιστής, ή μάλλον το λογισμικό του, κατάφερε να ξεγελάσει αρκετούς ανθρώπους-κριτές, οι οποίοι νόμιζαν ότι

συνομιλούσαν μέσω οθόνης με ένα 13χρονο παιδί. Το επίτευγμα αυτό αποτελεί το βασικό κριτήριο του «τεστ Τιούρινγκ» (προς τιμή του διάσημου Βρετανού επιστήμονα που είχε την ιδέα) και πιστοποιεί ότι πλέον οι μηχανές αποκτούν σταδιακά έναν «νου», που στο μέλλον δύσκολα θα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς από τον ανθρώπινο - πράγμα που μάλλον θα έπρεπε να μας ανησυχεί.

Ο πρωτοπόρος της πληροφορικής Αλαν Τιούρινγκ πρότεινε το 1950 ότι, αν ένας υπολογιστής είναι σε θέση να κάνει τουλάχιστον το 30% των συνομιλητών του να πιστέψουν, στο πλαίσιο μιας πεντάλεπτης γραπτής συζήτησης μέσω πληκτρολογίου, ότι είναι άνθρωπος, τότε πράγματι «σκέφτεται» σαν άνθρωπος. Όπως είχε γράψει τότε, επειδή είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τη «νοημοσύνη», σε τελευταία ανάλυση αυτό που μετράει, είναι αν ένας υπολογιστής μπορεί να μιμηθεί πετυχημένα έναν άνθρωπο. Όμως μέχρι σήμερα κανένα μηχάνημα δεν είχε καταφέρει κάτι τέτοιο, καθώς τελικά η τεχνητή νοημοσύνη, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, «προδίδει» την μη ανθρώπινη φύση της σε ένα διάλογο με τους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ