Δώδεκα χιλιάδες Ευρωπαίοι ζήτησαν να σβήσουν τα ίχνη τους στη Google

Δώδεκα χιλιάδες Ευρωπαίοι ζήτησαν να σβήσουν τα ίχνη τους στη Google
Η Google Inc παρουσίασε μια υπηρεσία μέσω της οποίας Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητούν να αφαιρούνται από τα αποτελέσματα των

αναζητήσεων σύνδεσμοι προς δεδομένα για τα οποία έχουν αντιρρήσεις, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για να συμμορφωθεί προς μια απόφαση του κορυφαίου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζει το "δικαίωμα στη λήθη".

Οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν άμεσα και ούτε ένας ούτε δυο, 12.000 πολίτες υπέβαλαν αιτήσεις μέσα σε μια ημέρα (την 1η ημέρα λειτουργίας της σχετικής υπηρεσίας) στην Google, ζητώντας τη διαγραφή αποτελεσμάτων που σχετίζονται με το όνομά τους.

Η μεγαλύτερη στον κόσμο μηχανή αναζήτησης, η οποία επεξεργάζεται περισσότερο από το 90% όλων των διαδικτυακών αναζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη, πως κατέστησε διαθέσιμο ένα ηλεκτρονικό έντυπο μέσω του οποίου χρήστες μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους, αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα αφαιρεί συνδέσμους που ανταποκρίνονται στα κριτήρια για να αφαιρεθούν.

Η Google ανακοίνωσε επίσης πως δημιούργησε μια επιτροπή ανώτερων στελεχών της Google και ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για να προσπαθήσει να επεξεργασθεί μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του μπαράζ των αιτήσεων που αναμένεται από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP οι αιτήσεις κατατέθηκαν την Παρασκευή.Η ενσωμάτωση της σχετικής δυνατότητας έγινε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κατά την οποία αποφάνθηκε υπέρ ενός Ισπανού πολίτη που ζητούσε να διαγραφούν τα αποτελέσματα αναζήτησης σχετικά με το όνομά του και μία υπόθεση άσκησης δικαιώματος κατασχέσεως λόγω υποθήκης.
Το σκεπτικό της απόφασης προέβλεπε ότι αφού η υπόθεση της κατάσχεσης λύθηκε, το όλο θέμα θα έπρεπε να «ξεχαστεί», τουλάχιστον σε επίπεδο ηλεκτρονικών αναζητήσεων. Η Google ανταποκρινόμενη στην εν λόγω απόφαση δημιούργησε μία ηλεκτρονική φόρμα την οποία Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για ανάλογα αιτήματα.

Σύμφωνα με την εταιρεία το κάθε αίτημα θα εξεταστεί ξεχωριστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ