Ευρώπη: Θα τριπλασιασθεί η κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας έως το 2028

Ευρώπη: Θα τριπλασιασθεί η κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας έως το 2028

Πάνω από 460 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ή το 85% του πληθυσμού, ήταν συνδεδεμένοι στο κινητό Διαδίκτυο το 2022, σύμφωνα με έκθεση του GSMA

 

 

Η ευρωπαϊκή κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα τριπλασιαστεί έως το 2028 λόγω της υιοθέτησης του 5G και της μετάβασης στο 4G, τα οποία συνεχίζουν να ασκούν πίεση στις επενδύσεις στο δίκτυο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο όμιλος τηλεπικοινωνιών GSMA.

Το GSMA, το οποίο συγκεντρώνει περισσότερους από 1.000 παρόχους κινητής τηλεφωνίας και επιχειρήσεις, ανέφερε ότι οι συνδρομητές 5G ενδιαφέρονται να προσθέσουν υπηρεσίες και περιεχόμενο υψηλού εύρους ζώνης στα συμβόλαιά τους για κινητά, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για gaming υψηλής ποιότητας, εκτεταμένη πραγματικότητα και περιεχόμενο βίντεο.

Η κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανά smartphone θα αυξηθεί στη Δυτική Ευρώπη στα 56 gigabyte (GB) το μήνα το 2028, σε σύγκριση με 20 GB πέρυσι. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, θα αυξηθεί στα 37 GB το μήνα από 14 GB το 2022, ανέφερε ο όμιλος στην ετήσια έκθεσή του για την κινητή οικονομία.

Επεσήμανε ότι η αυξανόμενη ζήτηση σημαίνει ότι οι πάροχοι θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ήδη αναμένεται να δαπανήσουν περισσότερα από 198 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 για την αναβάθμιση των δικτύων τους.

Ευρωπαϊκοί όμιλοι τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των Orange, Telefónica και Telecom Italia, πιέζουν εδώ και χρόνια για τους Big Tech όπως Alphabet, Meta, Netflix, Microsoft και Amazon να βοηθήσουν στην πληρωμή για τη διάθεση του 5G και της ευρυζωνικότητας, επειδή αποτελούν ένα τεράστιο μέρος της κίνησης στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2025 για να αποφασίσει η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν θα προτείνει κανόνες για το σκοπό αυτό, ανέφερε το Reuters τον Οκτώβριο επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

«Είμαστε ενθαρρυμένοι που βλέπουμε τους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίζουν τώρα αυτήν την πραγματικότητα και να εξετάζουν τη δυνατότητα για ουσιαστική αλλαγή πολιτικής σε τομείς όπως η ενοποίηση, η εναρμόνιση του φάσματος και η δημιουργία δικαιότερων επενδυτικών μοντέλων για υποδομές», δήλωσε ο Daniel Pataki, επικεφαλής Ευρώπης της GSMA, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Περισσότεροι από 460 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ή το 85% του πληθυσμού, ήταν συνδεδεμένοι στο κινητό Διαδίκτυο το 2022, σύμφωνα με το GSMA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ