ΕΕ: Στο στόχαστρο οι Big Tech - Μέτρα για τους τεχνολογικούς κανόνες

 ΕΕ: Στο στόχαστρο οι Big Tech - Μέτρα για τους τεχνολογικούς κανόνες

Eταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως και κεφαλαιοποίηση αγοράς 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρούνται φύλακες που παρέχουν μια βασική υπηρεσία πλατφόρμας.


Η Επιτροπή της ΕΕ όρισε την Τετάρτη 22 υπηρεσίες έξι μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας ως «φύλακες» των διαδικτυακών υπηρεσιών που παρέχουν μηνύματα σε κοινή χρήση βίντεο στα τελευταία μέτρα για τους Big Tech.

Οι εταιρείες είναι η Alphabet, η Amazon, η Apple, η Meta, η Microsoft και ο ιδιοκτήτης του TikTok ByteDance.

Σύμφωνα με το DMA, που τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο, εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως και κεφαλαιοποίηση αγοράς 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρούνται φύλακες που παρέχουν μια βασική υπηρεσία πλατφόρμας.
Οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες θα πρέπει να κάνουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους να διαλειτουργούν με ανταγωνιστές και να επιτρέπουν στους χρήστες να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα προεγκαταστήσουν στις συσκευές τους.

Η Google της Alphabet είχε τον υψηλότερο αριθμό υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων του λειτουργικού συστήματος Android, των Χαρτών και της Αναζήτησης, οι οποίες θα αντιμετώπιζαν αυστηρότερους κανόνες. Τα Facebook, Instagram, Marketplace και WhatsApp της Meta προκρίθηκαν επίσης ως θυρωροί.

Οι εταιρείες θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να αποδείξουν τη συμμόρφωσή τους με τις υποχρεώσεις τους και μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους για παραβιάσεις του DMA.


Οι θυρωροί θα μπορούσαν να ζητήσουν προσωρινό μέτρο για την αναστολή της εφαρμογής των κανόνων, αλλά θα πρέπει να κινήσουν νομική υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο για να το κάνουν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής. «Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής».

Μετά την εισαγωγή χωριστής νομοθεσίας, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, Zalando οδήγησε την Επιτροπή στο δικαστήριο τον Ιούνιο.

"Είναι D-Day για το #DMA!", δήλωσε ο επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. «Οι πιο επιδραστικές διαδικτυακές εταιρείες θα πρέπει τώρα να τηρούν τους κανόνες της ΕΕ μας».


Εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε ότι αποδέχεται τον χαρακτηρισμό του gatekeeper, ενώ εκπρόσωποι της Meta, της Google και της Amazon δήλωσαν ότι εξετάζουν τους χαρακτηρισμούς.
Η TikTok είπε ότι «διαφωνεί ουσιαστικά με αυτήν την απόφαση» και «απογοητευμένη που δεν διενεργήθηκε έρευνα αγοράς πριν από αυτήν την απόφαση και αξιολογεί τα επόμενα βήματά μας».
Εκπρόσωπος της Apple είπε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να «ανησυχεί πολύ για τους κινδύνους για το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων που ενέχει το DMA για τους χρήστες μας».
Ο κατασκευαστής iPhone είχε εκφράσει νωρίτερα ανησυχίες ότι το DMA θα οδηγούσε σε περισσότερη εγκατάσταση εφαρμογών που δεν προέρχονται από το App Store της Apple ή σε "πλευρική φόρτωση".
Το Gmail της Alphabet, το Outlook της Microsoft και το πρόγραμμα περιήγησης της Samsung εξαιρέθηκαν αφού οι εταιρείες υπέβαλαν επαρκώς αιτιολογημένα επιχειρήματα που έδειχναν ότι αυτές οι υπηρεσίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ως gatekeepers, ανέφερε η Επιτροπή.

Η Επιτροπή έχει επίσης ξεκινήσει τέσσερις έρευνες αγοράς για να αξιολογήσει περαιτέρω τις παρατηρήσεις της Microsoft και της Apple ότι ορισμένες από τις βασικές πλατφόρμες τους, όπως η Bing, η Edge και η Microsoft Advertising, και οι υπηρεσίες iMessage της Apple δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ως πύλες.
"Το iMessage έχει σχεδιαστεί και διατεθεί στην αγορά για προσωπικές επικοινωνίες καταναλωτών και ανυπομονούμε να εξηγήσουμε στην επιτροπή γιατί το iMessage είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του DMA", δήλωσε εκπρόσωπος της Apple.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ