Κίνα: Ετοιμάζει κρατικό fund 40 δισ.δολ. για ενίσχυση της βιομηχανίας τσιπ

 Κίνα: Ετοιμάζει κρατικό fund 40 δισ.δολ. για ενίσχυση της βιομηχανίας τσιπ

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει τονίσει εδώ και καιρό την ανάγκη να επιτύχει η Κίνα αυτάρκεια στους ημιαγωγούς

 

Η Κίνα πρόκειται να ξεκινήσει ένα νέο επενδυτικό ταμείο με κρατική υποστήριξη που στοχεύει να συγκεντρώσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τον τομέα ημιαγωγών της, σύμφωνα με το Reuters, καθώς η χώρα εντείνει τις προσπάθειες για καλύψουν τη διαφορά με τις ΗΠΑ και άλλους ανταγωνιστές.

Είναι πιθανό να είναι το μεγαλύτερο από τα τρία fund που ξεκίνησε το China Integrated Circuit Industry Investment Fund, γνωστό και ως Big Fund.

Ο στόχος των 300 δισεκατομμυρίων γιουάν (41 δισεκατομμύρια δολάρια) ξεπερνά παρόμοια κεφάλαια το 2014 και το 2019, τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικές εκθέσεις συγκέντρωσαν 138,7 δισεκατομμύρια γιουάν και 200 δισεκατομμύρια γιουάν αντίστοιχα.

Ένας κύριος τομέας της επένδυσης θα είναι ο εξοπλισμός για την κατασκευή τσιπ.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει τονίσει εδώ και καιρό την ανάγκη να επιτύχει η Κίνα αυτάρκεια στους ημιαγωγούς. Αυτή η ανάγκη έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική αφού η Ουάσιγκτον επέβαλε μια σειρά μέτρων ελέγχου των εξαγωγών τα τελευταία δύο χρόνια, επικαλούμενη φόβους ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προηγμένα τσιπ για να ενισχύσει τις στρατιωτικές του ικανότητες.

Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν ένα σαρωτικό πακέτο κυρώσεων που έκοψε την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ Ιαπωνία και Ολλανδία έχουν λάβει παρόμοια μέτρα.

Το νέο fund εγκρίθηκε από τις κινεζικές αρχές τους τελευταίους μήνες.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας σχεδιάζει να συνεισφέρει 60 δισεκατομμύρια γιουάν.
Η διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων πιθανότατα θα διαρκέσει μήνες και δεν ήταν αμέσως σαφές πότε θα ξεκινήσει το τρίτο ταμείο ή εάν θα γίνουν περαιτέρω αλλαγές στο σχέδιο.

Στους υποστηρικτές των δύο προηγούμενων κεφαλαίων του Big Fund περιλαμβάνονται το υπουργείο Οικονομικών και κρατικές οντότητες όπως η China Development Bank Capital, η China National Tobacco Corporation και η China Telecom.

Με την πάροδο των ετών, το Big Fund παρείχε χρηματοδότηση στα δύο μεγαλύτερα χυτήρια τσιπ της Κίνας, την Semiconductor Manufacturing International Corporation και την Hua Hong Semiconductor, καθώς και στην Yangtze Memory Technologies, έναν κατασκευαστή μνήμης flash και ορισμένες μικρότερες εταιρείες και ταμεία.

Παρά αυτές τις επενδύσεις, η βιομηχανία τσιπ της Κίνας αγωνίζεται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, ειδικά για προηγμένα τσιπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ