ΕΕ: Οι Big Tech στο στόχαστρο των κανονισμών για τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΕ

 ΕΕ: Οι Big Tech στο στόχαστρο των κανονισμών για τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΕ

 

Η ΕΕ θεωρείται ως ο παγκόσμιος ηγέτης στη ρύθμιση της τεχνολογίας, με ευρύτερα νομοσχέδια – όπως ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές και ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη – καθ’ οδόν. Η επιτυχία του μπλοκ στην εφαρμογή τέτοιων νόμων θα επηρεάσει τη θέσπιση παρόμοιων κανόνων σε όλο τον κόσμο

 

Περισσότερες από δώδεκα από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου νομικό έλεγχο, καθώς ο σαρωτικός νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει νέους κανόνες για την εποπτεία περιεχομένου, το απόρρητο των χρηστών και τη διαφάνεια.

Από την Παρασκευή, ένας πλήθος κολοσσών του Διαδικτύου – συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών Facebook και Instagram της Meta, του διαδικτυακού App Store της Apple και ορισμένων υπηρεσιών Google– θα αντιμετωπίσουν νέες υποχρεώσεις στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης επιβλαβούς περιεχομένου από τη διάδοση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό ορισμένων πρακτικών στόχευσης χρηστών και την κοινή χρήση εσωτερικών δεδομένων με ρυθμιστικές αρχές και σχετικούς ερευνητές.

Η ΕΕ θεωρείται ως ο παγκόσμιος ηγέτης στη ρύθμιση της τεχνολογίας, με ευρύτερα νομοσχέδια – όπως ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές και ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη – καθ’ οδόν. Η επιτυχία του μπλοκ στην εφαρμογή τέτοιων νόμων θα επηρεάσει τη θέσπιση παρόμοιων κανόνων σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτές οι εταιρείες έχουν κάνει αρκετά για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των νομοθετών.

Προς το παρόν, οι κανόνες ισχύουν μόνο για 19 από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες, εκείνες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ. Από τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο, θα ισχύουν σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Οποιαδήποτε εταιρεία διαπιστωθεί ότι παραβιάζει το DSA αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου της, ενώ σε όσους αποδειχθεί ότι είναι παραβάτες ενδέχεται να απαγορευθεί εντελώς να δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Το Reuters ζήτησε από κάθε εταιρεία που ορίζεται στο πλαίσιο του DSA να συζητήσει τις αλλαγές που είχαν κάνει. Οι περισσότεροι επεσήμαναν τις δημόσιες αναρτήσεις ιστολογίου για το θέμα, αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω ή δεν απάντησαν καθόλου.

Δύο από τις εταιρείες που επισημάνθηκαν για πρώιμες ρυθμίσεις – ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon και ο γερμανικός λιανοπωλητής μόδας Zalando– αμφισβητούν τη συμπερίληψή τους στη λίστα στο δικαστήριο.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι οι πλατφόρμες θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να υπερασπιστούν τις πρακτικές τους», δήλωσε ο Kingsley Hayes, επικεφαλής δικηγορικών αγωγών δεδομένων και απορρήτου στη δικηγορική εταιρεία Keller Postman. «Ειδικά όταν νέοι κανόνες συμμόρφωσης παραβιάζουν τα βασικά επιχειρηματικά τους μοντέλα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ