AMD: Nτεμπούτο του τσιπ τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το τέλος του έτους

  AMD: Nτεμπούτο του τσιπ τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το τέλος του έτους


Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι μάρκες MI300, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος, θα αμφισβητήσουν τη Nvidia στην αυξανόμενη αγορά για προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

 

Οι Advanced Micro Devices προβλέπουν ένα δυνατό τελείωμα της χρονιάς, λόγω της προγραμματισμένης κυκλοφορίας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους ημιαγωγούς Nvidia.
Η διευθύνουσα σύμβουλος Lisa Su δήλωσε ότι η AMD πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή των εμβληματικών της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης MI300 το τέταρτο τρίμηνο. Τα τσιπ επιτάχυνσης, τα οποία είναι σε έλλειψη, έχουν σχεδιαστεί για να ανταγωνιστούν τα προηγμένα τσιπ H100 που πωλούνται ήδη από τη Nvidia.

Η Su είπε ότι το ενδιαφέρον των πελατών για τα τσιπ της σειράς MI300 είναι "πολύ υψηλό" και η AMD επέκτεινε τη δουλειά της με "υψηλούς παρόχους cloud, μεγάλες επιχειρήσεις και πολλές κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης" κατά το τρίτο τρίμηνο.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι μάρκες MI300, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος, θα αμφισβητήσουν τη Nvidia στην αυξανόμενη αγορά για προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Τα MI300 υπερβαίνουν τα όρια απόδοσης προς πώληση στην Κίνα βάσει των ελέγχων εξαγωγών που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο, και σε αντίθεση με την Nvidia και την Intel, η AMD δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ειδικά τσιπ για την προσοδοφόρα κινεζική αγορά.

Η Nvidia τροποποίησε τα τσιπ H100 για να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ σχετικά με τις προηγμένες πωλήσεις ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Η AMD σκέφτεται μια παρόμοια στρατηγική με τα τσιπ MI300 και παλαιότερα MI250, είπε ο Su σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές την Τρίτη.

"Το σχέδιό μας είναι, φυσικά, να συμμορφωνόμαστε πλήρως με τους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ. Αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να αναπτύξουμε προϊόντα για τους πελάτες μας στην Κίνα που αναζητούν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Η AMD δεν έχει δώσει λεπτομερή πρόβλεψη για το σύνολο του έτους, αλλά είπε ότι αναμένει ότι οι πωλήσεις του 2023 στις δραστηριότητες των κέντρων δεδομένων της, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ MI300, θα υπερβούν τα 6,04 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η Jenny Hardy, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην GP Bullhound, η οποία κατέχει μετοχές Nvidia και AMD, είπε ότι η Nvidia εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιορισμούς στην προσφορά, αφήνοντας ένα άνοιγμα για το τσιπ της AMD.

Για το δεύτερο τρίμηνο, τα έσοδα στις δραστηριότητες των κέντρων δεδομένων της AMD μειώθηκαν 11% στα 1,32 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα στις επιχειρήσεις πελατών της μειώθηκαν κατά 54% στα 998 εκατομμύρια δολάρια από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Μεγάλοι παίκτες cloud όπως η Microsoft και η Google σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες σε κέντρα δεδομένων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, είπαν αναλυτές, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες θα στραφούν προς τα τσιπ και τις υποδομές AI.

Ωστόσο, η μείωση στις αποστολές υπολογιστών έχει μετριαστεί και η ζήτηση έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Η εταιρεία προέβλεψε έσοδα τρέχοντος τριμήνου περίπου 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συν ή πλην 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv αναμένουν κατά μέσο όρο έσοδα 5,82 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ