Η Κίνα περιορίζει τις εξαγωγές εξοπλισμού drone εν μέσω τεχνολογικής έντασης με τις ΗΠΑ

Η Κίνα περιορίζει τις εξαγωγές εξοπλισμού drone εν μέσω τεχνολογικής έντασης με τις ΗΠΑ

Οι περιορισμοί στον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κινητήρων drone, λέιζερ, εξοπλισμού επικοινωνίας και συστημάτων anti-drone θα τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου

Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ελέγχους των εξαγωγών ορισμένων drones και εξοπλισμού που σχετίζεται με drone, λέγοντας ότι θέλει να διαφυλάξει την «εθνική ασφάλεια και συμφέροντα» εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόσβαση στην τεχνολογία.

Οι περιορισμοί στον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κινητήρων drone, λέιζερ, εξοπλισμού επικοινωνίας και συστημάτων anti-drone θα τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.
Οι έλεγχοι θα επηρεάσουν επίσης ορισμένα καταναλωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κανένα μη στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν θα μπορούσε να εξαχθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείο.

«Η μέτρια επέκταση του εύρους του ελέγχου των drone από την Κίνα αυτή τη φορά είναι ένα σημαντικό μέτρο για να δείξουμε τη στάση μας ως υπεύθυνη μεγάλη χώρα, να εφαρμόσουμε παγκόσμιες πρωτοβουλίες ασφάλειας και να διατηρήσουμε την παγκόσμια ειρήνη», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Κίνα έχει μια μεγάλη βιομηχανία κατασκευής drone και εξάγει σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α.

Οι αμερικανοί νομοθέτες έχουν πει ότι περισσότερο από το 50% των drones που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται από την κινεζική εταιρεία DJI και είναι το πιο δημοφιλές drone που χρησιμοποιείται από υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας.

Η DJI δήλωσε τη Δευτέρα ότι πάντα συμμορφώνεται αυστηρά και επιβάλλει τους νόμους και τους κανονισμούς των χωρών ή περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των κανονιστικών απαιτήσεων για τον έλεγχο των εξαγωγών της Κίνας.

«Δεν έχουμε σχεδιάσει και κατασκευάσει ποτέ προϊόντα και εξοπλισμό για στρατιωτική χρήση, ούτε έχουμε διαθέσει ή πουλήσει ποτέ τα προϊόντα μας για χρήση σε στρατιωτικές συγκρούσεις ή πολέμους σε οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε ο κατασκευαστής drone.
Ένας Γερμανός έμπορος λιανικής τον Μάρτιο του 2022 κατηγόρησε την DJI για διαρροή δεδομένων σχετικά με θέσεις του ουκρανικού στρατού στη Ρωσία, τα οποία η εταιρεία απέρριψε ως "εντελώς ψευδή".

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ότι αμερικανικά και δυτικά ΜΜΕ διαδίδουν «αβάσιμες κατηγορίες» ότι εξήγαγε drones στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι αναφορές ήταν μια προσπάθεια να «καθαρίσουν» κινεζικές εταιρείες και ότι θα συνεχίσει να ενισχύει τους ελέγχους των εξαγωγών σε drones.

Οι περιορισμοί των εξαγωγών drone έρχονται αφότου η Κίνα ανακοίνωσε τον έλεγχο των εξαγωγών ορισμένων μετάλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή τσιπ τον περασμένο μήνα, μετά από κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε βασικές τεχνολογίες, όπως εξοπλισμός κατασκευής τσιπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ