ΗΠΑ: Η FTC ξεκινά έρευνα για την OpenAI για παραπλανητικές δηλώσεις

 ΗΠΑ: Η FTC ξεκινά έρευνα για την OpenAI για παραπλανητικές δηλώσεις

Η υπηρεσία διερευνά εάν η εταιρεία εμπλέκεται σε αθέμιτες ή παραπλανητικές πρακτικές που οδήγησαν σε «βλάβη της φήμης» των καταναλωτών


Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για την OpenAI, τον κατασκευαστή του ChatGPT, με τους ισχυρισμούς ότι παραβίασε τους νόμους περί προστασίας των καταναλωτών θέτοντας σε κίνδυνο την προσωπική φήμη και δεδομένα, σύμφωνα με αίτημα της FTC για πληροφορίες που εστάλη στην εταιρεία.

Η κίνηση σηματοδοτεί την ισχυρότερη ρυθμιστική απειλή για την startup που υποστηρίζεται από τη Microsoft που ξεκίνησε τη φρενίτιδα στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, συναρπάζοντας καταναλωτές και επιχειρήσεις ενώ παράλληλα εγείρει ανησυχίες για τους πιθανούς κινδύνους της.
Η FTC αυτή την εβδομάδα έστειλε αίτημα 20 σελίδων για αρχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το OpenAI αντιμετωπίζει τους κινδύνους που σχετίζονται με τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης του. Η υπηρεσία διερευνά εάν η εταιρεία εμπλέκεται σε αθέμιτες ή παραπλανητικές πρακτικές που οδήγησαν σε «βλάβη της φήμης» των καταναλωτών.

Ένα από τα ερωτήματα έχει να κάνει με τα βήματα που έχει λάβει το OpenAI για να αντιμετωπίσει τη δυνατότητα των προϊόντων του να «δημιουργούν δηλώσεις για πραγματικά άτομα που είναι ψευδείς, παραπλανητικές ή απαξιωτικές».

Καθώς ο αγώνας για την ανάπτυξη ισχυρότερων υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνεται, ο ρυθμιστικός έλεγχος της τεχνολογίας που θα μπορούσε να ανατρέψει τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών και των επιχειρήσεων αυξάνεται.

Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές στοχεύουν στην εφαρμογή υφιστάμενων κανόνων που καλύπτουν τα πάντα, από τα πνευματικά δικαιώματα και το απόρρητο δεδομένων έως δύο βασικά ζητήματα: τα δεδομένα που τροφοδοτούνται στα μοντέλα και το περιεχόμενο που παράγουν, σύμφωνα με το Reuters.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ηγέτης της Πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, ζήτησε «συνολική νομοθεσία» για την προώθηση και τη διασφάλιση διασφαλίσεων για την τεχνητή νοημοσύνη και θα διοργανώσει μια σειρά από φόρουμ αργότερα αυτό το έτος.

Το OpenAI τον Μάρτιο αντιμετώπισε επίσης προβλήματα στην Ιταλία, όπου η ρυθμιστική αρχή είχε βάλει το ChatGPT εκτός σύνδεσης λόγω κατηγοριών ότι το OpenAI παραβίασε τον GDPR της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ένα ευρύ καθεστώς προστασίας της ιδιωτικής ζωής που θεσπίστηκε το 2018.

Το ChatGPT αποκαταστάθηκε αργότερα, αφού η εταιρεία των ΗΠΑ συμφώνησε να εγκαταστήσει λειτουργίες επαλήθευσης ηλικίας και να επιτρέψει στους Ευρωπαίους χρήστες να αποκλείσουν τις πληροφορίες τους από τη χρήση τους για την εκπαίδευση του μοντέλου AI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ