Ολλανδία: Stop τις εξαγωγές εξοπλισμού τσιπ - Οργή από το Πεκίνο

Ολλανδία: Stop τις εξαγωγές εξοπλισμού τσιπ - Οργή από το Πεκίνο


«Περιορισμένος» ο αριθμός εταιρειών και των προϊόντων που επηρεάζονται λέει ο Υπουργός Εμπορίου - Οι περιορισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου - Η Κίνα λέει ότι η κίνηση παραβιάζει τους εμπορικούς κανόνες

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή νέους περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμών ημιαγωγών, ενισχύοντας την προσπάθεια των ΗΠΑ να περιορίσουν τις προμήθειες εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα, αλλά προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου.
"Κάναμε αυτό το βήμα προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας", δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εμπορίου Liesje Schreinemacher, προσθέτοντας ότι τέτοιος εξοπλισμός μπορεί να έχει στρατιωτικές εφαρμογές.
Ο Schreinemacher είπε ότι ένας «πολύ περιορισμένος» αριθμός εταιρειών και προϊόντων θα επηρεαστεί και η Κίνα δεν κατονομάστηκε. Ωστόσο, η κινεζική πρεσβεία στην Ολλανδία χαρακτήρισε την κίνηση ως «κατάχρηση μέτρων ελέγχου των εξαγωγών» που παραβιάζει τους εμπορικούς κανόνες.
Η ASML, μια ολλανδική εταιρεία που είναι βασικός προμηθευτής εξοπλισμού σε κατασκευαστές τσιπ υπολογιστών, δήλωσε ότι δεν περιμένει ότι οι νέοι κανόνες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιχείρησή της και ότι δεν αλλάζει τις οικονομικές της οδηγίες.

Οι κανόνες, οι οποίοι θα απαιτούν από τις εταιρείες που κατασκευάζουν προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ να αναζητήσουν άδεια πριν μπορέσουν να τον εξάγουν, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.
Την ανακοίνωση συνόδευε ένα τεχνικό έγγραφο που προσδιορίζει ποιος εξοπλισμός θα απαιτήσει άδεια.

Η λίστα είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των ΗΠΑ και δύο συμμάχων με ισχυρές βιομηχανίες εξοπλισμού τσιπ - την Ολλανδία και την Ιαπωνία - για αυστηρότερους περιορισμούς καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα του Πεκίνου να κατασκευάζει τα δικά της τσιπ.

Η ASML, η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της Ευρώπης, επανέλαβε μια ανακοίνωση του Μαρτίου, αναφέροντας ότι το κορυφαίο τμήμα των μοντέλων των δεύτερων πιο προηγμένων συστημάτων λιθογραφίας "DUV" της, που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση των κυκλωμάτων των τσιπ, θα χρειαζόταν άδεια.


Η ASM International, η οποία κατασκευάζει εργαλεία απόθεσης ατομικών στιβάδων, δήλωσε ότι δεν περιμένει σημαντική αλλαγή στις προβλέψεις της ως αποτέλεσμα των ολλανδικών κανόνων.

Τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές στις αποστολές αμερικανικών εργαλείων κατασκευής τσιπ στην Κίνα για λόγους εθνικής ασφάλειας από αμερικανικές εταιρείες όπως η Lam Research and Applied Materials και άσκησαν πιέσεις σε άλλες χώρες με βασικούς προμηθευτές να κινηθούν παρόμοια.

Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να εισαγάγουν πρόσθετους κανόνες τον επόμενο μήνα, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν άλλα, ελαφρώς παλαιότερα μοντέλα μηχανών ASML. Οι ΗΠΑ μπορούν να ρυθμίσουν απευθείας το ASML καθώς τα προϊόντα τους περιλαμβάνουν τεχνολογία των ΗΠΑ.

Η Κίνα κάλεσε την Ολλανδία να «διορθώσει αμέσως τις αδικίες της» και είπε ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας ήταν στην πραγματικότητα εμπορικοί περιορισμοί που θα έβλαπταν τόσο τις ολλανδικές όσο και τις κινεζικές εταιρείες.

Η Schreinemacher είπε ότι περίμενε περίπου 20 αιτήσεις αδειών ετησίως, που αντιπροσωπεύουν "περιορισμένο μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου προϊόντων των εταιρειών που εμπίπτουν σε αυτόν τον κανόνα".

Η ASML έχει περιοριστεί στην πώληση μηχανών EUV χωρίς άδεια βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας γνωστής ως Διακανονισμός Wassenaar.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κοινή εμπορική πολιτική και γενικά χρησιμοποιούν τον Διακανονισμό του Wassenaar για να καθορίσουν ποιες εξαγωγές υπόκεινται σε περιορισμούς για λόγους ασφαλείας.

Η νέα ολλανδική λίστα μπορεί αργότερα να υιοθετηθεί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή να προστεθεί στη λίστα της ΕΕ, αν και λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες εξάγουν εξοπλισμό κατασκευής τσιπ υψηλής τεχνολογίας.

Οι Γερμανοί κατασκευαστές προμηθεύουν βασικά εξαρτήματα για την ASML, συμπεριλαμβανομένων των λέιζερ που κατασκευάζονται από την Trumpf και φακούς της Zeiss, μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ