Με αποχώρηση από την ΕΕ απειλεί τώρα ο CEO της GOpenAI αν «υπερρυθμιστεί» η αγορά

 Με αποχώρηση από την ΕΕ απειλεί τώρα ο CEO της GOpenAI αν «υπερρυθμιστεί» η αγορά

Ο νόμος της ΕΕ θα μπορούσε να είναι το πρώτο σύνολο κανόνων παγκοσμίως που θα διέπει την τεχνητή νοημοσύνη
Οι ιταλικές ρυθμιστικές αρχές κατηγόρησαν το OpenAI ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες απορρήτου

Για μήνες, ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft παρότρυνε τους νομοθέτες σε όλο τον κόσμο να καταρτίσουν νέους κανόνες που να διέπουν την τεχνολογία. Την Τετάρτη, απείλησε ότι ο κατασκευαστής του ChatGPT ότι μπορεί να φύγει από την ΕΕ εάν το μπλοκ «υπερρυθμιστεί».

Ο Άλτμαν, πέρασε την περασμένη εβδομάδα διασχίζοντας την Ευρώπη, συναντώντας κορυφαίους πολιτικούς στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να συζητήσουν το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και την πρόοδο του ChatGPT.


Περισσότερο από έξι μήνες αφότου το OpenAI παρουσίασε στον κόσμο το chatbot ChatGPT που υποστηρίζεται από AI, οι φόβοι γύρω από τις δυνατότητές του έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό και συναγερμό – και το έφεραν σε σύγκρουση με τις ρυθμιστικές αρχές.
Στις Βρυξέλλες, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ εργάζονται για τον πολυαναμενόμενο νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος θα μπορούσε να είναι το πρώτο σύνολο κανόνων παγκοσμίως που διέπει την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Altman, ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.


«Το τρέχον προσχέδιο του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν υπερβολικά ρυθμιστικό, αλλά ακούσαμε ότι πρόκειται να αποσυρθεί», δήλωσε ο Άλτμαν, στο Λονδίνο την Τετάρτη.

Οι νομοθέτες της ΕΕ που είναι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του Άλτμαν. "Δεν βλέπω να συμβεί κάποια διάλυση σύντομα", δήλωσε στο Reuters ο Ντράγκος Τουντοράτσε, Ρουμάνος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ηγείται της σύνταξης των προτάσεων της ΕΕ.

«Είμαστε, ωστόσο, στην ευχάριστη θέση να προσκαλέσουμε τον κ. Άλτμαν στο Κοινοβούλιο, ώστε να μπορεί να εκφράσει τις ανησυχίες του και να ακούσει τις σκέψεις των Ευρωπαίων νομοθετών για αυτά τα θέματα», είπε.

Ο επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν επέκρινε επίσης την απειλή, λέγοντας ότι τα προσχέδια κανόνων δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Την Πέμπτη, το OpenAI αναμένεται να συζητήσει λεπτομερέστερα πώς θα πρέπει να ρυθμίζεται η τεχνητή νοημοσύνη, εν μέσω του προγράμματος συναντήσεων του Άλτμαν με παγκόσμιους ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak και ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron.


Το OpenAI συγκρούστηκε για πρώτη φορά με τις ρυθμιστικές αρχές τον Μάρτιο, όταν η ιταλική ρυθμιστική αρχή δεδομένων Garante έκλεισε την εφαρμογή στο εσωτερικό, κατηγορώντας την OpenAI ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες απορρήτου. Το ChatGPT επέστρεψε στο διαδίκτυο αφού η εταιρεία θέσπισε νέα μέτρα απορρήτου για τους χρήστες.

Εν τω μεταξύ, οι νομοθέτες της ΕΕ πρόσθεσαν νέες προτάσεις στον νόμο AI του μπλοκ, αναγκάζοντας κάθε εταιρεία που χρησιμοποιεί εργαλεία παραγωγής, όπως το ChatGPT, να αποκαλύψει οποιοδήποτε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των συστημάτων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ