ΕΕ: Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες για την έξυπνη τεχνολογία

 ΕΕ: Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες για την έξυπνη τεχνολογία

 

Οργανισμός της ΕΕ για την επίβλεψη των δίκαιων δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας - Υποχρεωτικό σύστημα αδειοδότησης για την υπέρβαση κρίσεων, όπως η πανδημία

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κανόνες την Πέμπτη για τη ρύθμιση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε έξυπνες συσκευές όπως drones, συνδεδεμένα αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα, σε μια προσπάθεια μείωσης των διαφορών.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters ότι το σύστημα για τα γνωστά ως τυπικά βασικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας (SEP), ήταν κατακερματισμένο, δεν είχε διαφάνεια, οδήγησε σε μακροχρόνιες διαφωνίες και ότι η αυτορρύθμιση δεν είχε αποτέλεσμα.
Τα SEP προστατεύουν τεχνολογία όπως για 5G, Wi-Fi ή Bluetooth που χρειάζονται οι παραγωγοί εξοπλισμού για τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα.

Την τελευταία δεκαετία, η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας δημιούργησε εκτεταμένες διαφορές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, στις οποίες συμμετείχαν οι Apple, Microsoft, HTC Corp, Motorola, Samsung Electronics και η Nokia.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του στελέχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των υπολογιστών, των τερματικών πληρωμών και άλλων έξυπνων τεχνολογιών, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα βασικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO).

Στη συνέχεια, το EUIPO θα επιβλέπει τη διαδικασία για τον καθορισμό δίκαιων, εύλογων και αμερόληπτων δικαιωμάτων (FRAND), η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός εννέα μηνών.

Οποιοδήποτε από τα μέρη σε μια διαφορά θα μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο μια επαρχιακή διαταγή σχετικά με πιθανά δικαιώματα, ακόμη και όταν οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται.

Όσοι έχουν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα λένε ότι συμβάλλουν στην προστασία των δικαιωμάτων τους, ενώ οι αντίπαλοι λένε ότι μπορούν να διογκώσουν τα δικαιώματα και να καταπνίξουν τον ανταγωνισμό.

Ο όμιλος λόμπι IP Europe, στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονατι η Nokia και η Qualcomm, είπε ότι η πρόταση θέτει μια σειρά από εμπόδια στους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης εννέα μηνών, υποστηρίζοντας ότι δεν θα εμπόδιζε την ενίσχυση της έρευνας που γίνεται από ευρωπαϊκές εταιρείες.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes και Volkswagen χαιρέτησαν το προτεινόμενο σύστημα και δήλωσαν ότι προσφέρει περισσότερη διαφάνεια και ισορροπία στις διαπραγματεύσεις για την αδειοδότηση.

Το 2021, η μητρική Daimler της Mercedes συμφώνησε να πληρώσει τέλη στη Nokia για τη χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της, τερματίζοντας τη γερμανική νομική διαμάχη σχετικά με τη χρήση τεχνολογιών από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.


Η πρόταση της ΕΕ περιλαμβάνει επίσης ένα νέο συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας για την παράταση ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας κατά πέντε χρόνια για φαρμακευτικά ή φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Αυτό θα συμπληρώσει το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της ΕΕ που θα κυκλοφορήσει την 1η Ιουνίου.

Ένα άλλο στοιχείο της πρότασης επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εγκρίνουν τη χρήση μιας κατοχυρωμένης εφεύρεσης χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως για την ιατρική τεχνολογία κατά την πανδημία COVID-19.

Η παγκόσμια ομάδα πρόσβασης εμβολίων, η People's Vaccine Alliance, ανέφερε ότι η πρόταση δείχνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει πλέον ότι οι κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) αποτελούν εμπόδιο στην πρόσβαση στα φάρμακα και την προέτρεψε να «τερματίσει την υποκρισία της» και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου μηχανισμού για την αναστολή των κανόνων για τη ΔΙ. κρίση υγείας.

Η πρόταση πρέπει να συμφωνηθεί με τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού καταστεί νόμος και μπορεί να τροποποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ