Δεν πωλείται το Ζάππειο, λέει ο Στουρνάρας

Δεν πωλείται το Ζάππειο, λέει ο Στουρνάρας
H κατάργηση του Εθνικού Κληροδοτήματος του Ζαππείου αντίκειται στο Σύνταγμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέδωσε εγκύκλιο για την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων προτείνοντας την κατάργηση Εθνικού Κληροδοτήματος.

Σε έγγραφες απαντήσεις του στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας τονίζει ότι με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 109 παρ. 1) «δεν επιτρέπεται η μεταβολή του περιεχομένου ή των όρων διαθήκης, κωδικέλλου ή δωρεάς, ως προς τις διατάξεις τους υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ κοινωφελούς σκοπού». «Σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη Ευαγγέλη Ζάππα, όπως αυτή προκύπτει από τη διαθήκη του, η διοίκηση της περιουσίας του ανήκει στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. Συνεπώς η κατάργηση της Επιτροπής και η μεταφορά της αρμοδιότητας της διοίκησης της περιουσίας του Ευαγγέλη Ζάππα σε άλλο φορέα αντιβαίνει στη βούληση του διαθέτη και άρα στο άρθρο 109 παρ. 1 του Συντάγματος», υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών.

«Η μόνη δυνατότητα διαφοροποίησης από τη βούληση του διαθέτη δίνεται με την παρ. 2 του άρθρου 109, σύμφωνα με την οποία κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η επωφελέστερη αξιοποίηση ή διάθεση, για τον ίδιο ή άλλο κοινωφελή σκοπό, εκείνου που καταλείφθηκε ή δωρήθηκε, στην περιοχή που καθόρισε ο δωρητής ή ο διαθέτης ή στην ευρύτερη της περιφέρεια, όταν βεβαιωθεί με δικαστική απόφαση ότι η θέληση του διαθέτη ή του δωρητή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, για οποιονδήποτε λόγο, καθόλου ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένους της, καθώς και αν μπορεί να ικανοποιηθεί πληρέστερα με τη μεταβολή της εκμετάλλευσης, όπως νόμος ορίζει», συμπληρώνει ο κ. Στουρνάρας στις απαντήσεις του προς τους βουλευτές της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη και της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρο.

Αξιολόγηση