Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών τα δημοσιεύματα για το νέο φορολογικό

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών τα δημοσιεύματα για το νέο φορολογικό
Σε διάψευση και των σημερινών δημοσιευμάτων που αναφέρονται στο νέο φορολογικό νόμο, προχώρησε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι «είναι παντελώς αναληθή».

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει σχετικά με το σχέδιο νόμου, το οποίο τονίζεται ότι τελεί ακόμα υπό κατάρτιση, θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης τόσο οι φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου στην πηγή, όσο και οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισόδημα αποκλειστικά και μόνο από επενδύσεις.

Βάσει των ίδιων διατάξεων, φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία και έχουν περισσότερους από έναν εργοδότη ή που αποκτούν περιστασιακό εισόδημα από μισθωτή εργασία θα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση πριν από την 1η Απριλίου προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις επικρατούσες εισηγήσεις, αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους και θα γίνεται πλέον ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Επίσης, εισήγηση προβλέπει ότι οι αποζημιώσεις για τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης δεν θα έχουν πλέον αφορολόγητο όριο 60.000 ευρώ, αλλά θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Τέλος, οποιοδήποτε επιμίσθιο ή παροχή σε χρήμα ή είδος πέραν του μηνιαίου εισοδήματος θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 42%.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχουν σκέψεις η κατάθεση να γίνει από τον Σεπτέμβριο.

Αξιολόγηση