Αύξηση προσλήψεων και πλήρους απασχόλησης το α' τρίμηνο

Αύξηση προσλήψεων και πλήρους απασχόλησης το α' τρίμηνο
Η αύξηση των νέων προσλήψεων το α' τρίμηνο του έτους κατά 7,79% σε ετήσια βάση, καθώς και το γεγονός ότι οι εργοδότες επέλεξαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης (αύξηση κατά 19,25%) σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές, είναι στοιχεία που αποτυπώνουν, όπως εκτιμά το ΣΕΠΕ, «μεταστροφή του κλίματος» στην καθημαγμένη αγορά εργασίας.

Εξίσου ενθαρρυντική, είναι η μείωση των μετατροπών συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση (μείωση κατά 23,37%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, προσθέτει το ΣΕΠΕ.

Την ίδια ώρα ωστόσο συνεχίζονται οι μειώσεις μισθών μέσω ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ η αδήλωτη, «μαύρη» εργασία χτυπά κόκκινο.

Αύξηση προσλήψεων, υποχώρηση ελαστικής εργασίας

«Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε και το μεγάλο κοινωνικό κόστος που έχει επιφέρει η αύξηση της ανεργίας το τελευταίο διάστημα, τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται σήμερα από το ΣΕΠΕ για το Α΄τρίμηνο του 2013, συνιστούν ''θετικό σήμα'' σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΠΕ.

Το Α' τρίμηνο του 2013, για πρώτη φορά από το 2010, διαπιστώνεται αύξηση των νέων προσλήψεων κατά 7,79% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει αυτές ανήλθαν σε 112.843, έναντι 104.689 το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Σημαντικό στοιχείο είναι ακόμη ότι οι εργοδότες, οι οποίοι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο προχώρησαν σε νέες προσλήψεις επέλεξαν την πλήρη απασχόληση των εργαζομένων (αύξηση κατά 19,25%) σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Ειδικότερα, στις νέες προσλήψεις το ποσοστό των συμβάσεων μερικής (35,04%) και εκ περιτροπής (9,8%) απασχόλησης αντιστοιχεί στο 44,84% του συνόλου των συμβάσεων, ενώ το 55,16% αντιστοιχεί σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Για το Α' τρίμηνο του 2013 καταγράφηκε αύξηση κατά 19,25% των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ εντοπίζεται μείωση κατά 12% της εκ περιτροπής απασχόλησης και κατά 0,96% στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Επίσης, με βάση τα ίδια στοιχεία, οι επιχειρήσεις που προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής είναι μειωμένες κατά 10,96% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Μειώνονται οι μετατροπές συμβάσεων

«Εξίσου ενθαρρυντικό» κρίνει το ΣΕΠΕ, το γεγονός της μείωσης το α' τρίμηνο του έτους των μετατροπών συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση (μείωση κατά 23,37%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αναλυτικά, το α' τρίμηνο του 2013 μετατράπηκαν συνολικά 17.702 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 23,37% μικρότερος σε σχέση το α' τρίμηνο του 2012, οπότε και είχε καταγραφεί μετατροπή 23.101 συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες συμβάσεις εργασίας.

Τέλος, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν σε άλλους είδους συμβάσεις κατά τη διάρκεια του Α' τριμήνου του έτους 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, είναι μειωμένες κατά 23,81% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, μειωμένες κατά 40,1% όσον αφορά την εκ περιτροπής απασχόληση κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους, και αυξημένες κατά 5,42% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Και τα κακά νέα: μείωση μισθών και μαύρη εργασία

Δεν λείπουν όμως και τα αρνητικά στοιχεία, που καταγράφουν συνέχιση της μείωσης μισθών μέσω ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, αλλά και πολύ υψηλά ποσοστά μαύρης εργασίας.

Στο α' τρίμηνο 2013, 110 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 8.875 εργαζομένους, προέβησαν στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης μισθών 14,69%.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, 11.655 επιχειρήσεις προέβησαν σε ατομικές μειώσεις μισθών για 33.187 εργαζόμενους αυτών, με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης 20,14%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι αλλαγές μισθολογικών επιπέδων κατά το α' τρίμηνο, αφορούν συνολικά σε 11.765 επιχειρήσεις και σε 42.062 εργαζόμενους.

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας εκτιμά ότι ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, αφού σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία του ΙΚΑ, το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας υπερβαίνουν τις 200.000, ενώ οι μισθωτοί εργαζόμενοι ξεπερνούν το 1,5 εκατ.

Έκρηξη της μαύρης εργασίας

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας, που αγγίζουν το 39,4% στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Κατά το Α' τρίμηνο του 2013, τα μεικτά κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του Ι.Κ.Α., του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν ελέγχους σε 5.309 επιχειρήσεις όπου εντοπίσθηκαν 6.765 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι.

Από αυτούς οι 2.600 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 51,3% από τον αριθμό των 5.072 αλλοδαπών εργαζομένων, στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και οι 4.165 ημεδαποί που συνιστούν το 34,4% των 12.117 των ημεδαπών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Το ΣΕΠΕ υποστηρίζει, ότι τα ποσοστά αυτά της αδήλωτης εργασίας είναι ενδεικτικά και δεν αποτυπώνουν την πραγματική διάσταση του φαινομένου, καθώς οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι και διενεργούνται είτε μετά από καταγγελίες είτε σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα.

Πρόκειται για κλάδους όπως τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), επιχειρήσεις Φασόν.

Αξιολόγηση