Ενδείξεις επαναφοράς στην οικονομία

Ενδείξεις επαναφοράς στην οικονομία
Σε νέο θετικό δημοσίευμα οι «Financial Times» κάνουν λόγο για ενδείξεις επαναφοράς στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι αρκετά hedge funds στοιχηματίζουν πλέον ότι η χώρα όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά και θα ακμάσει.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ίσως το «ακμάσει» να ακούγεται κάπως υπερβολικό, ωστόσο τα σημάδια ανατροπής είναι εμφανή:
Οι βαθιές περικοπές των δαπανών θα προκαλέσουν πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό φέτος, οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ανακάμπτει και, μετά πέντε χρόνια ύφεση, η οικονομία προβλέπεται να αρχίσει να αναπτύσσεται του χρόνου.

Ως ώθηση για την Ελλάδα οι «Financial Times» χαρακτηρίζουν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα παραμένει στην επικράτεια του «junk» (σκουπίδι).

Η αναβάθμιση, κατά τους «FT», έστειλε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 9%, στο χαμηλότερο επίπεδο τριών ετών.
Την ίδια ώρα ο οργανισμός διαχείρισης του ελληνικού χρέους μιλάει ακόμη και για εκδόσεις ομολόγων τον επόμενο χρόνο, προοπτική που μέχρι πρόσφατα θα ακουγόταν τρελά αισιόδοξη. Σήμερα οι τραπεζίτες και οι επενδυτές δηλώνουν ότι είναι εφικτή η πώληση βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η βελτίωση στις προοπτικές της χώρας μάλιστα έχει αρχίσει να «φιλτράρεται» στον επιχειρηματικό κλάδο, που μπορεί και πάλι να εκδώσει ομόλογα, καθώς οι επιχειρηματίες σπεύδουν να αξιοποιήσουν την προβλεπόμενη ανάκαμψη.

Hedge funds, όπως τα Farallon Capital Management, York Capital Management, QVT Financial και Dromeus Capital, έχουν προεγγραφεί για να συμπληρώσουν τη μετοχική έκδοση της Alpha Bank και άλλα hedge funds εκτιμάται ότι σκέφτονται να συμμετάσχουν σε άλλες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.

Ισως η πιο σημαντική ένδειξη για τη μεταστροφή στις απόψεις για τη χώρα, λέει η βρετανική εφημερίδα, είναι το ράλι στα ειδικευμένα χρεόγραφα, των οποίων οι αποδόσεις εξαρτώνται από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τα κέρδη αυτών των τίτλων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην επαναγορά που χρηματοδότησε η Ευρωζώνη και την αποκλιμάκωση των πιθανοτήτων να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και άρα να κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της.

Αν και δεν αποκλείεται ακόμη μία, βαθύτερη, αναδιοργάνωση χρέους, το «κούρεμα» αναμένεται να πέσει κυρίως, αν όχι εντελώς, στα δάνεια του επίσημου τομέα της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι τα ιδιωτικά ομόλογα αποτελούν ένα μικρό, νομικά περίπλοκο κομμάτι της συνολικής πίτας του χρέους.

Αξιολόγηση