«Ναι» από το Βερολίνο στη μείωση ΦΠΑ

«Ναι» από το Βερολίνο στη μείωση ΦΠΑ
Πείστηκε το Βερολίνο για τη μείωση του ΦΠΑ σε τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι Γερμανοί ακόμη έχουν αντιρρήσεις ως προς την ανάγκη ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν την άμεση μάλιστα μείωση του ΦΠΑ ειδικά στην εστίαση η οποία έχει να κάνει με τον τομέα του τουρισμού.

Οι Γερμανοί φέρνουν μάλιστα και το παράδειγμα του ανταγωνισμού με τη γειτονική Τουρκία για να δείξουν την αναγκαιότητα της μείωσης ειδικά στον τομέα της εστίασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» η γερμανική πλευρά εμφανίζεται ενοχλημένη από τη στάση της τρόικας στην αμέσως προηγούμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα κατά την οποία ουσιαστικά έβαλε φρένο σε οποιαδήποτε συζήτηση μείωσης του ΦΠΑ.

Σε ότι έχει πάντως να κάνει με την πιθανότητα ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους η γερμανική πλευρά επιμένει ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα.

Η Ελλάδα θα πρέπει αν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους αποδεικνύοντας ότι τηρεί τη συμφωνία και μετά ίσως ξεκινήσει η συζήτηση λένε κύκλοι του Βερολίνου που αποκλείουν πάντως κούρεμα αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Στη Γερμανία επικρατεί ικανοποίηση για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος.

Αξιολόγηση