Να καταργηθούν ακόμη 56 εφορίες ζητά η Τρόικα

Να καταργηθούν ακόμη 56 εφορίες ζητά η Τρόικα
Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί τις τελευταίες μέρες η τρόικα προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μειωθούν ακόμη περισσότερο, πέραν και των μνημονιακών στόχων, οι ΔΟΥ της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επανέρχεται, ανατρέποντας τα συμφωνηθέντα, ζητώντας την κατάργηση άλλων 56 ΔΟΥ, προκειμένου ο συνολικός αριθμός τους να συρρικνωθεί στις 64, με το αιτιολογικό της ανάγκης για επιπλέον περικοπή του λειτουργικού κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από διαπραγματεύσεις, κυβέρνηση και τρόικα είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση, μέσα στο τρέχον έτος, του αριθμού των εφοριών που θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα σε 120, από 90 που προέβλεπε το σχέδιο του 2011.

Μεταξύ των ΔΟΥ που καταργούνται είναι και 20 που εδρεύουν στη νησιωτική Ελλάδα, για τις οποίες δόθηκε παράταση λειτουργίας μέχρι τις 17 Ιουνίου, ώστε μέχρι τότε να έχουν ολοκληρωθούν κρίσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποτρέπουν τη μετάβαση φορολογουμένων στις ΔΟΥ.

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να πείσει τους επιτελείς της τρόικας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση φορολογουμένων και επιχειρήσεων, τινάζοντας στον αέρα τον φορολογικό μηχανισμό.

Άλλωστε, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, που ιδρύονται σε κάθε δήμο που καταργείται μία εφορία, δεν καλύπτουν βασικές λειτουργίες όπως το ελεγκτικό-δικαστικό κομμάτι, η αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται στις ΔΟΥ που μένουν σε λειτουργία.

Ακόμα και με τις 120 εφορίες το πρόβλημα παραμένει έντονο, ιδίως στα νησιά όπου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιβιβάζονται σε πλοία για να εξυπηρετούνται σε ζητήματα ελέγχου, οπότε, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι θα συμβεί εάν οι εφορίες μειωθούν σε 64.

πηγή: www.forologikanea.gr

Αξιολόγηση