Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους για το 2013-14, λέει η Κομισιόν

Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους για το 2013-14, λέει η Κομισιόν
H Ελλάδα έλαβε αποτελεσματική δράση για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έκρινε ότι η Ελλάδα συμμορφώθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της 4ης Δεκεμβρίου 2012.

Ειδικότερα,όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα παρουσίασε βελτίωση του διαρθρωτικού ισοζυγίου της περιόδου 2010-2012 η οποία υπερβαίνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, που είχε συστήσει το Συμβούλιο για την περίοδο 2009-2014.

Επίσης, η Ελλάδα βελτίωσε το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, από 14,8% το 2009 σε 1,3% το 2012, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 15,6% του ΑΕΠ το 2009 σε 6,3% το 2012.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα έλαβε ακόμη επιτυχώς μέτρα για τη συγκράτηση του ελλείμματος το 2012 και για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή σημειώνει ότι προκειμένου να τερματιστεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το συντομότερο δυνατόν οι ελληνικές αρχές έλαβαν περαιτέρω αποφασιστικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών τους για το 2013 και το 2014.

Ο προϋπολογισμός που υιοθετήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2012 περιελάμβανε πακέτο πρόσθετων μέτρων εσόδων και δαπανών, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο 5% του ΑΕΠ, με στόχο τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2013.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης 13,5 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, που έχουν καθοριστεί στο μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης της περιόδου 2013-2016.

Το μεγάλο και εμπροσθοβαρές αυτό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για το 2013 και το 2014, που αναλογεί στο 6,5% του ΑΕΠ, έχει σε μεγάλο βαθμό εφαρμοστεί, διαπιστώνει η Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, οι στόχοι θα πρέπει να παραμείνουν στο 0% του ΑΕΠ το 2013, το 1,5% το 2014, το 3% το 2015 και το 4,5% το 2016, εκτιμά η Επιτροπή.

Παράλληλα, η Επιτροπή αναφέρει ότι παρά την πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, σε ορισμένους βασικούς τομείς της οικονομίας υπάρχουν κίνδυνοι, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις δυσχέρειες που πηγάζουν από την προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης το 2013, αλλά και την αναιμική οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς - κλειδιά, όπως στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις από κατεστημένα συμφέροντα. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για οικονομική ανάκαμψη και αυξημένα έσοδα το 2014, θα απαιτηθεί περαιτέρω πρόοδος στη μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημαντικό είναι επίσης να υπάρξει ισχυρή εφαρμογή της πολιτικής η οποία θα μειώσει τις αβεβαιότητες και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας στη συγκράτηση των επιπτώσεων της ύφεσης στην κοινωνία και την ανεργία. Οι συνθήκες για αύξηση των επενδύσεων μπορούν να βελτιωθούν σε συνέχεια της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, μέσα από την ροή ξένων κεφαλαίων και τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων.

Στην αξιολόγηση επισημαίνεται ακόμη ότι οι προοπτικές για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012, καθώς δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο μακροοικονομικό σενάριο, ενώ τα δημόσια οικονομικά παραμένουν στη σωστή τροχιά για την επίτευξη των στόχων.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, μόνο ορισμένες οριακές αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες.

Ως εκ τούτου, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να είναι σε πτωτική πορεία από το 2014 και να μειωθεί κάτω από το 160% το 2016, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής θα εφαρμόζεται πιστά.

Για την Επιτροπή, οι δημοσιονομικές προοπτικές πέραν του 2014 παραμένουν αβέβαιες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στην ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης και των διοικήσεων των κοινωνικών ταμείων.

Στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, πρόσθετα μέτρα που θα αναλογούν στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016, θα απαιτηθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι συζητήσεις για δημοσιονομικές αποκλίσεις και για μέτρα την περίοδο 2015 - 2016 θα εξεταστούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του προϋπολογισμού το 2014, το ερχόμενο φθινόπωρο, οπότε τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία θα επιτρέψουν μια πιο πλήρη εικόνα για το εύρος της απόκλισης, που θα πρέπει να καλυφθεί, καταλήγει η Επιτροπή στην αξιολόγησή της.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να καθησυχάσει, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε δεν έχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για το 2015-16. Το αντίθετο έχει σαφείς αναφορές στις καλύτερες από τις εκτιμήσεις επιδόσεις της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει το ΥΠΟΙΚ, «όπως αναφέρει και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που πρόσφατα ψηφίστηκε και ήταν προαπαιτούμενο για να πάρουμε δόση του δανείου, το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για το 2015-16 εκτιμούμε ότι θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις του 2013-14».

Αποκρατικοποιήσεις

Στα 2 δισ. ευρώ (από 2,6 προηγουμένως) κατέβασε η τρόικα τον πήχη για τα φετινά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσής της που είδε το Reuters τη Δευτέρα.

Παράλληλα, η τρόικα πιέζει την Ελλάδα να επισπεύσει και να παρουσιάσει πριν από την επόμενη εκταμίευση πόρων το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, με ορίζοντα ολοκλήρωσής του το 2015.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θα προβλέπει παράλληλα τη δημιουργία ενός νέου, καθετοποιημένου και βιώσιμου ανταγωνιστή καθώς και την εξυγίανση του γενικότερου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξιολόγηση