Στο 46,7 ο ΡΜΙ ευρωζώνης για τη μεταποίηση

Στο 46,7 ο ΡΜΙ ευρωζώνης για τη μεταποίηση
Υψηλό 21 μηνών σημείωσε ο δείκτης PMI τον Απρίλιο, παρά την περαιτέρω συρρίκνωση της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας, γεγονός που υποδηλώνει επιβράδυνση της ύφεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της Markit που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) ανήλθε τον Απρίλιο στις 45 μονάδες, από 42,1 το Μάρτιο, καθώς εξασθένησαν οι ρυθμοί μείωσης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης.

Ωστόσο, ο δείκτης διατηρήθηκε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Ο κύριος δείκτης PMI ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2011 [...] παρέχοντας ενδείξεις ότι η ύφεση στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα επιβραδύνεται στο ξεκίνημα του δευτέρου τριμήνου του 2013», είπε ο οικονομολόγος της Markit, Φιλ Σμιθ, σύμφωνα με το Reuters.

«Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα μεγέθη εξακολουθούν να υποδεικνύουν έντονους ρυθμούς συρρίκνωσης, καθώς ο ελληνικός τομέας προβλέπεται να συνεχίσει να επιβαρύνει την ευρύτερη οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του περαιτέρω περιορισμού των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Markit, ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής εξασθένησε με το χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2011, με κάποιους κατασκευαστές να αποδίδουν τη μείωση εν μέρει στην έλλειψη νέων παραγγελιών.

Η μείωση των νέων εργασιών ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τους 19 τελευταίους μήνες, παρέμεινε, ωστόσο, υψηλότερη σε σύγκριση με το μέσο όρο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα.

«Δεν υπήρξαν επίσης ενδείξεις για άμεσα αρνητικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν με ρυθμό σχεδόν αμετάβλητο από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε το Μάρτιο», σχολίασε ο κ. Σμιθ.

Οι κατασκευαστές συνέχιζαν να περιορίζουν το προσωπικό τους, με τη μείωση της απασχόλησης, ωστόσο, να επιβραδύνεται συγκριτικά με το Μάρτιο.

Όσον αφορά τις τιμές χρέωσης, συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά καθώς οι εταιρίες προσπαθούν να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Παράλληλα, μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών οι μέσες τιμές εισροών, λόγω του χαμηλότερου κόστους πρώτων υλών, όπως ο χάλυβας.

Αξιολόγηση