Φόρος στους αγρότες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις

Φόρος στους αγρότες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις
Φόρο ακόμα και στα καλλιεργούμενα χωράφια ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση τον Ιούνιο, με τον νέο «ενιαίο» φόρο ακινήτων. Οι αγρότες μπορεί να δουν κάποια έκπτωση στο «χαράτσι» που πληρώνουν για το σπίτι τους, αλλά ό,τι γλιτώσουν θα το πληρώσουν για τις εκτάσεις που καλλιεργούν.

Στη φάση αυτή, δεν συζητείται καμία εξαίρεση. Αφού καταγραφεί η ακίνητη περιουσία, θα κριθεί αν θα υπάρχει αφορολόγητο ή όχι. Ο νέος ενιαίος φόρος, αφού πρώτα ψηφιστεί, μετά θα δηλωθούν τα ακίνητα από τους ιδιοκτήτες τους ως τον Ιούνιο, μαζί με τη δήλωση για τη φορολόγηση του εισοδήματος του 2012. Θα βασιστεί δηλαδή σε παλαιά στοιχεία δηλώσεων Ε9, αλλά και σε στοιχεία που υπάρχουν σε υπηρεσίες για τους αγρότες μα παρέμεναν χειρόγραφα επί δεκαετίες. Πλέον αυτά τα στοιχεία, μέσα σε ένα μήνα, θα πρέπει να έχουν ψηφιοποιηθεί, για να μπορέσουν οι επιτελείς της κυβέρνησης να τα έχουν σαν βάση για να υπολογίσουν τι πρέπει να πληρώσει κάθε ιδιοκτήτης ώστε να εξοικονομηθούν τα 3,2 δισ. ευρώ, που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2014 από τον φόρο ακινήτων.

Σε σύσκεψη χθες υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, στην οποία μετείχαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου οι κρατικές υπηρεσίες θα έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για την πλειονότητα των ακινήτων στη χώρα μας, ακόμα και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακομματική πήρε διαβεβαίωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι τη Δευτέρα του Θωμά θα παραδώσει στην επιτροπή τα πρώτα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούν στα αγροτεμάχια για τους κατ' επάγγελμα αγρότες. Εκφράζονται και φόβοι όμως για την ακρίβεια των δηλωμένων εκτάσεων, αφού με βάση αυτές εισέπρατταν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις.

Για το λόγο αυτό, πέραν των δηλώσεων που θα γίνουν τον Ιούνιο στο νέο Ε9, θα μείνει ανοικτή μέχρι το τέλος Αυγούστου η ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να διορθώσουν τυχόν λάθος στοιχεία που αφορούν στα ακίνητα για τα οποία θα φορολογηθούν.

Αξιολόγηση