Στα 2,178 δισ. ευρώ τα ανεξόφλητα χρέη προς τις εφορίες

Στα 2,178 δισ. ευρώ τα ανεξόφλητα χρέη προς τις εφορίες
Οι νέες οφειλές στις εφορίες φούσκωσαν κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα, φτάνοντας στο τέλος Μαρτίου στα 2,178 δισ ευρώ. Οι εν λόγω οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις στη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Ξεκινώντας από τους τακτικούς ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις, με τη συμπλήρωση του 3μήνου ολοκληρώθηκαν μόλις 34, ενώ υπάρχει υποχρέωση για 330 έως το τέλος Ιουνίου, με μόνο παρήγορο στοιχείο ότι εισπράχθηκαν τα 5,4 δισ. ευρώ από τα 6,5 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους.

Ανάλογα είναι τα στοιχεία που αφορούν στους προσωρινούς ελέγχους, καθώς το Μάρτιο είχαν ολοκληρωθεί 116 έναντι υποχρέωσης 350 με τη συμπλήρωση του 6μήνου.

Ακόμα χειρότερα είναι τα στοιχεία που αφορούν στους ελέγχους σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου, που σύμφωνα με τη Τρόικα αποτελούν τη... πέτρα του σκανδάλου στο φάκελο της φοροδιαφυγής. Με τη συμπλήρωση του α΄ 3μήνου του έτους είχαν ολοκληρωθεί μόλις 93 έλεγχοι, κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος 1.200 ελέγχων ως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να θεωρείται εκ προοιμίου χαμένος.

Αξιολόγηση