Φθηνότερο κατά 8% το πασχαλινό τραπέζι

Φθηνότερο κατά 8% το πασχαλινό τραπέζι
Φθηνότερο σε σχέση με πέρσι κατά 8% περίπου, θα είναι το πασχαλινό τραπέζι, δηλαδή το κόστος αγοράς ενός τυπικού εορταστικού καλαθιού προϊόντων τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) από μεγάλα καταστήματα οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. Πρόκειται για τιμές που συνέλεξαν ερευνητές του ινστιτούτου από τις αλυσίδες και αφορούν τις τιμές της Μεγάλης Εβδομάδας, δηλαδή τις τιμές που θα κοστίζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα τις ημέρες που θα τα προμηθευτούν οι καταναλωτές.

Οι τρέχουσες τιμές, τουλάχιστον αυτές που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσιάσουν αποκλίσεις σε σχέση με τις τιμές της έρευνας του ΙΕΛΚΑ. Για παράδειγμα, το αρνί, το σημαντικότερο προϊόν στο πασχαλινό τραπέζι στα σούπερ μάρκετ είναι σήμερα ελαφρώς ακριβότερο από τα 6,42 ευρώ που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο: η ελάχιστη τιμή είναι 6,8 και η υψηλότερη 7,8 ευρώ το κιλό. Τα προϊόντα που συνθέτουν το πασχαλινό καλάθι του ΙΕΛΚΑ είναι, εκτός από το εγχώριο αρνί, το κατσίκι (ελληνικό επίσης), μια εξάδα αβγά, ένα τσουρέκι, ξίδι, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μουστάρδα, τυρί φέτα, γιαούρτι, κρασί μοσχοφίλερο και πατάτες.

Αξιολόγηση