«Στοπ» σε 1.648 συντάξεις λόγω θανάτου βάζει ο ΟΑΕΕ

«Στοπ» σε 1.648 συντάξεις λόγω θανάτου βάζει ο ΟΑΕΕ
Τα πρώτα αποτελέσματα των διασταυρώσεων των μητρώων συνταξιούχων λόγω θανάτου (χήροι/χήρες, άγαμες θυγατέρες, ανήλικα τέκνα), βρέθηκαν την Τετάρτη στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Στρατής Μαραγκός και η διοικητής του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των διασταυρώσεων των μητρώων συνταξιούχων, η οποία είχε ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι διασταυρώσεις αφορούν 499.803 συντάξεις αιτία θανάτου, εκ των οποίων οι 265.692 χορηγούνται από το ΙΚΑ, οι 119.823 αφορούν το Δημόσιο και 114.288 συντάξεις αφορούν τον ΟΑΕΕ.

Σήμερα, Τετάρτη, ολοκληρώθηκαν οι διασταυρώσεις στον ΟΑΕΕ και εντοπίστηκαν 1.648 «ύποπτες» περιπτώσεις από τις 114.288 συντάξεις αιτία θανάτου που καταβάλλει ο οργανισμός (ποσοστό 1,44%).

Για τις 1.648 περιπτώσεις που χαρακτηρίστηκαν ως «ύποπτο» δείγμα θα διενεργηθούν άμεσα εντός 10 ημερών αυτοπρόσωποι έλεγχοι.

Αναλυτικά από τους ελέγχους προέκυψαν τα εξής:

• Σε 84 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι χορηγούνταν συντάξεις αιτία θανάτου είτε σε άγαμες θυγατέρες που είχαν τελέσει γάμο, είτε σε χήρους και χήρες που είχαν ξαναπαντρευτεί. Γι' αυτές τις περιπτώσεις ενημερώθηκε ήδη η ΗΔΙΚΑ και διακόπτεται άμεσα η καταβολή των συντάξεων, ενώ όσοι λάμβαναν τις παροχές θα κληθούν από τον ΟΑΕΕ για διευκρινίσεις.

• 1.564 περιπτώσεις κρίθηκαν ως «ύποπτες» και αδιευκρίνιστες και ο ΟΑΕΕ θα ξεκινήσει άμεσα αυτοπρόσωπους ελέγχους και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αναφερόμενος στα ευρήματα των ελέγχων ο υπουργός Εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η στενή συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών αποδίδει καρπούς. Ήδη με τους πρώτους εσωτερικούς ελέγχους προχωράμε στο νοικοκύρεμα και αυτής της τελευταίας "γκρίζας" περιοχής στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας και το σημαντικότερο χωρίς να ταλαιπωρούμε όλους τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν σύνταξη αιτία θανάτου.

Στόχος μας είναι εντός του 2013, το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα να καταστεί ένα από τα πιο αξιόπιστα και σύγχρονα συστήματα ελέγχου συντάξεων ισοδύναμο με αυτά των πιο προηγμένων χωρών και να εξαλείψουμε κάθε μορφής παραβατικότητα και να φωτίσουμε κάθε γκρίζα ζώνη.

Σήμερα, αρχής γενομένης από τον ΟΑΕΕ, ξεκινούν αυτοπρόσωποι έλεγχοι στο "ύποπτο δείγμα", ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και τα αποτελέσματα των ελέγχων στο Δημόσιο και το ΙΚΑ».

Αξιολόγηση