Στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης οι τέσσερις συστημικές τράπεζες

Στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης οι τέσσερις συστημικές τράπεζες
Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους εισέρχονται οι τέσσερεις μεγάλες συστημικές τράπεζες στην χώρα μας, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τεσσάρων τραπεζών καλούνται να εγκρίνουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τους.

Την σχετική απόφαση θα λάβει πρώτη η Alpha Bank, καθώς την Τρίτη 16 Απριλίου, πραγματοποιείται η γενική της συνέλευση για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της διοίκησης της Alpha Bank, η τράπεζα θα επιτύχει να καλύψει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, γεγονός που θα τις επιτρέψει να παραμείνει υπό ιδιωτικό έλεγχο.

Παράλληλα με την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. η Alpha Bank δίνει έμφαση και στην διαδικασία πλήρους λειτουργικής ενοποίησης με την Εμπορική Τράπεζα, που θα οδηγήσει σε σημαντικές συνέργιες κόστους και ισχυροποίηση της στην εγχώρια αγορά. Η σχετική διαδικασία σύμφωνα με πληροφορίες εξελίσσεται χωρίς κανένα πρόβλημα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Η επόμενη γενική συνέλευση για αποφάσεις σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου της είναι της Τράπεζας Πειραιώς και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Απριλίου.

Και στην περίπτωση της Πειραιώς η εξασφάλιση του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής θεωρείται δεδομένη από τα διοικητικά στελέχη της τράπεζας. Ταυτόχρονα δίνεται έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση λειτουργικών ενοποιήσεων δικτύων τραπεζών που πρόσφατα απέκτησε, όπως των υποκαταστημάτων των πρώην κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα από πλευράς δικτύου καταστημάτων με πολύ μεγάλη διαφορά από την δεύτερη, μετά μάλιστα και την αναστολή της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank.

H γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζα πραγματοποιείται την Δευτέρα 29 Απριλίου. Μετά την πλήρη ανατροπή της αρχικής στρατηγικής που ήταν η ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου Εθνικής και Eurobank-που βρισκόντουσαν στην τελικά φάση μεταξύ τους συγχώνευσης-που επέφεραν οι πρόσφατες αποφάσεις των αρχών, η διοίκηση της τράπεζας δίνει αγώνα δρόμου για την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.

«Ο κοινός στόχος είναι ένας: να υλοποιήσουμε επιτυχώς την αναγκαία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προγραμματιζόμενη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε διεθνές επίπεδο και κάτω από έντονο ανταγωνισμό, καλούμεθα όλοι να συστρατευτούμε στην επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απαιτούμενη αύξηση. Και το όλοι δεν είναι σχήμα λόγου, όπως άλλωστε γνωρίζετε, όταν αναφέρομαι στην Εθνική», τόνισε σε μήνυμα του προς τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της , Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Για τη διοίκηση, το σύνολο των εργαζομένων και για τους μετόχους, ο κοινός στόχος είναι ένας: να υλοποιηθεί επιτυχώς η αναγκαία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προγραμματιζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ανέφερε ο κ.Τουρκολιάς.

Η γενική συνέλευση της Eurobank πραγματοποιείται την Τρίτη 20 Απριλίου, με στόχο επίσης την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, προκειμένου η τράπεζα να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της.

Αξιολόγηση