Μείωση κόστους ζητεί η τρόικα, για να προχωρήσει ο γάμος ΕΤΕ - Eurobank

Μείωση κόστους ζητεί η τρόικα, για να προχωρήσει ο γάμος ΕΤΕ - Eurobank
Παραμένουν οι ενστάσεις της τρόικας για την συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank και μετά την δύτερη συνάντηση των επικεφαλής της με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το απόγευμα της Παρασκευής, παρά τα στοιχεία που παρουσίασαν η συντονιστική επιτροπή συγχώνευσης των δύο τραπεζών, το ΤΧΣ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η πορεία είναι μη αναστρέψιμη.

Η τρόικα, κατά πληροφορίες, θέλει να διασφαλίσει ότι το νέο τραπεζικό σχήμα που θα προκύψει δεν θα έχει ανάγκη από πρόσθετα κεφάλαια, πέραν της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ πιέζουν για άμεση μείωση προσωπικού και κλείσιμο καταστημάτων, ώστε να μειωθεί το κόστος.

Πάντως, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εξέφρασε χθες το βράδυ αισιοδοξία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι στο τέλος θα εξευρεθεί συμφωνία για να αρθούν οι αντιρρήσεις και να προχωρήσει η συγχώνευση.

Το ίδιο στέλεχος έλεγε ότι η τρόικα θα λάβει από την κυβέρνηση διαβεβαιώσεις ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της νέας τράπεζας που θα προκύψει από την συγχώνευση θα είναι βιώσιμο, ενώ και από την πλευρά της κυβέρνησης θα υπάρξουν υποχωρήσεις σε σημεία -χωρίς να διευκρινίζονται σε ποια- ώστε να προχωρήσει η συμφωνία.

Το θέμα θα συζητηθεί και στην σημερινή, τρίτη, συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα (6μμ), ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η εκτίμηση ότι το θέμα θα κλείσει την Κυριακή, στην συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της τρόικας.

Αναφορικά με το θέμα των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη εντός της εβδομάδας.

Αξιολόγηση